Читај ми!

Ко улази у Немањину 11 и како аналитичари тумаче дуго формирање Владе

Мандатарка за састав Владе Ана Брнабић одржаће сутра консултације о саставу свог кабинета са представницима коалиције СПС-ЈС и Српског патриотског савеза. Брнабићева ће најпре разговарати са Ивицом Дачићем и Драганом Марковићем Палмом, а након тога са Александром Шапићем. За сутра после подне заказана је и седница Председништва Српске напредне странке, када би требало да буде познат састав нове владе.

Како ће изгледати кабинет у Немањиној 11 после три и по месеца од парламентарних избора, требало би да сазнамо за 24 сата. Већ 10 дана није недоумица ко ће бити на његовом челу.

"Очекујем јако добру владу, која ће имати фантастичне људе. У експозеу ће се наћи ствари које ће јасно одредити ствари које желимо да урадимо до 2025. године", поручила је Ана Брнабић.

Испоставља се да је најизвеснија прогноза била да ће Ана Брнабић добити још један премијерски мандат. О именима министара није желела да говори пре седнице Председништва СНС-а. Пошто их обелодани, преостаје избор руководства Скупштине, експозе и полагање заклетве министара.

"Можемо да помислимо да Вучић покушава да скрати мандат ове владе и да скрати тиме овакав парламент без опозиције, да би што пре ишли на нове изборе и добио се парламент који је културолошки прихватиљивији у смислу демократије и европских интеграција", каже Зоран Пановић из Демостата.

"Први разлог што је очито жеља СНС-а била да формирањем ове владе на неки начин отвори и покрије кључна питања у вези са изборима 2022. године, односно да је тражење стратешких партнера за ову владу уједно било и тражење стратешких парнера за изборе 2022", наводи Бојан Клачар из Цесида.

Други разлог је, како каже Клачар, повезан са чињеницом да "процес долажења до министара посебно у оквиру СНС-а тражи одређену процедуру и време, имајући у виду да та странка није хомогена".

"Трећи разлог је што је очито СНС желела да сачека извештај ЕК како би видела кључне замерке и у односу на то дефинисала будуће кораке", додаје Клачар.

Одлагање формирања Владе аналитичари читају и у избору коалиционих партнера. На седници Председништва СНС-а крајем августа помињале су се четири опције са ким би напредњаци били на власти – са Шапићевим СПАС-ом и мањинама, са социјалистима и мањинама, само са манајинама или концентрациона влада.

"Чини се заправо да је и даље најизвесније да ће СПС остати у будућој влади, како због своје политичке тежине која није мала, тако и због чињенице да подршка СПС-а на председничким изборима 2022. године може бити драгоцена и могла би бити и пресудна. Оно што ће можда бити исход ових преговора јесте да ће СПС у будућој влади имати мање политичке моћи него што је имао у садашњем сазиву", сматра Клачар.

Подсетимо, посланицима су 3. августа потврђени мадати, од када тече рок од 90 дана за формирање Владе, односно до 3. новембра.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи