Читај ми!

Дрецун: Преговори са Приштином у фази дубоке коме

Народни посланик Милован Дрецун каже за РТС да је након посете специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака главно питање како он мисли да премости кључну препреку за разговор и "натера" Приштину да реализује Заједницу српских општина.

Милован Дрецун истиче да је Мирослав Лајчак рекао да две стране треба саме да одреде како ће изгледати нормализација и да се Европска унија неће мешати у то.

"То је нешто што је на дугачком штапу, веома широко дефинисано. Први пут је Лајчак рекао да такозвани Устав Косова може да се мења", наводи Дрецун.

Истиче да папир о примени Бриселског споразума предвиђа прилагођавање правних оквира.

"Дакле, тамо где закони нису прилагођени Бриселском споразуму, не треба мењати споразум него правни оквир. Албанци иду обрнутим путем, они желе да се промени Бриселски споразум, и то је њихов покушај да изврше његову ревизију", објашњава Дрецун.

Каже да Лајчак није био до краја прецизан када ће се примењивати све што се у наредном периоду договори.

"Албанци кажу да у реализацију договореног треба кренути тек када се постигне међусобно признање, а знају да до признања лажне државе Косово не може доћи", наглашава Дрецун.

Сматра да се Лајчак труди да спасава што се спасити може јер су преговори у "фази дубоке коме" због једностраног понашања Приштине и сталних покушаја да се наметне тема која није на дневном реду - међусобно признање.

"Албанци хоће да оснивање Заједнице српских општина пребаце у тај будући евентуални свеобухватни споразум о нормализацији односа", каже Дрецун.

"Неприхватљиво да ЗСО буде само асоцијација општина"

Милован Дрецун подсећа да су Албанци учинили корак који није био предвиђен споразумом и да су се обратили "такозваном Уставном суду који је донео потпуно контрадикторну одлуку".

"Лајчак такође каже да Заједница српских општина треба да се формира у складу са одлуком Уставног суда. Ја претпостављам да није добро читао споразуме јер се тамо уопште не говори о Уставном суду", истиче Дрецун.

Наводи да је Уставни суд донео одлуку да "већина одредби Споразума о Заједници српских општина није у складу са такозваним Уставом", нарочито њене надлежности.

"Ипак, кључна ствар је да је тај суд рекао да је први Бриселски споразум постао саставни део правног поретка који функционише на Косову на основу првог Бриселског споразума. А он дефинише извршне надлежности", објашњава Дрецун.

Истиче "да је неприхватљиво да Заједница српских општина буде асоцијација каква је предвиђена такозваним Уставом Косова".

Дрецун сматра да начин на који Мирослав Лајчак води преговоре, мада му позиција није лака, охрабрује Приштину да настави са једностраним потезима.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво