Читај ми!

Вучић: Инсистирао сам на пуној примени Бриселског споразума; Лајчак: Договорено мора бити испуњено

Председник Александар Вучић рекао је, након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, да је Београд спреман за наставак дијалогa кад год буде заказан у Бриселу. Лајчак напомиње да све што је договорено у Бриселу мора бити испуњено.

Александар Вучић је на конференцији у вили "Мир", где се састао са Мирославом Лајчаком, рекао да је разговор о будућности Београдa и Приштине био добар, рационалан и озбиљан.

"Анализирали смо све постигнуто и оно што је важно то је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Републике Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа између Срба и Албанаца и нормализације односа, кроз одлуке УН и ЕУ, Београда и Приштине", навео је председник Србије.

Рекао је да је током разговора инсистирао на пуноj имплементацији Бриселског споразума 2013. године.

"То је услов без ког не може бити успешно настављен дијалог", наводи Вучић.

Председник наводи да је током састанка изражена заједничка оцена, добра и задовољавајућа, о економским кретањима. Додаје да је то једна од најважнијих ствари у односима Београда и Приштине.

Указује да европска будућност није флоскула која се успут изговара, већ је важна и због више инвестиција, вредности за које се Србија бори и залаже.

"Важна је и због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија што смо ближи пуноправном чланству у ЕУ, а тај пут је значајно одређен тиме колики ћемо напредак напрaвити у односима са Приштином", наглашава председник Србије.

"Мир није лоше решење, рат јесте" 

Додао је да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином, кад год их Лајчак закаже, додајући да ћемо у Брисел ићи и на највишем и на техничком нивоу.

"Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке и компликоване, некад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо, јер кад не разговарамо увек може да дође до инцидената, угрожавања живота људи", напоменуо је Вучић.

Каже да је очигледно да неки људи у Приштини немају храбрости да кажу да нису сва решења идеална и да нема нечега због чега ће људи скакати увис од среће.

"Боље то, него да оставимо деци да ратују у будућности. Ја то нећу. Штитићемо интерeсе Србије увек, али морамо да желимо и разумемо да је у нашем интересу мир и компромис, да мир и компромис нису лоше решење, да је рат лоше решење", наглашава председник Србије.

Лајчак: Договорено мора да се испуни 

Мирослав Лајчак је истакао да све што је договорено у Бриселу мора да се испуни. Специјални изасланик каже да је све у вези са Заједницом српских општина већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је следећи корак да се преговара о статусу те заједнице.

Подсетио је да је прошло четири месеца од његове претходне посете Београду.

"ЕУ води или испуњава улогу фасилитатора, на основу Резолуције Генералне скупштине УН, и наш циљ је нормализација односа, треба да се договоре две стране", каже Лајчак.

Према његовим речима, нормализација је у интересу сваког грађанина и ЕУ је ту да помогне. "Не можемо да желимо нормализацију више од Србије и Косова", рекао је он.

Један циљ је нормализација а други је европска перспектива, да се Србија приближи чланству ЕУ, каже Лајчак.

"Задња четири месеца направили смо добар помак, договорили смо се око неких питања, затим су ту финансијска потраживања и ЗСО", истакао је специјални изасланик ЕУ.

"Кључно питање или принцип целог овог процеса је да не треба на крају да постоји ниједно отворено или нерешено питање. Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена", истакао је он.

"То су тешка су питања која изазивају емоције и кључ је да све што буде договорено мора да се испуни", подвлачи Лајчак.

"Био сам у Приштини два дана - процес дијалога се наставља, и верујем да је то у интересу грађана Србије и Косова, као и целог региона", каже Лајчак. 

"Нема логике да се вештачки убрзава процес" 

Одговарајући на питања новинара, специјални изасланик ЕУ рекао је да је увек против постављања рокова како се не би постало њихов роб.

"Ми смо ту да помогнемо да процес иде толико брзо колико су стране спремне да иду. Не треба да одуговлачимо а нема логике да га вештачки убрзавамо. Тај процес је везан за европску перспективу. Србија је у ситуацији да има отворено 18 поглавља, у високој фази је ЕУ интеграција и убеђен сам да ће успех дијалог значити пуно у фази интеграција", наглашава Лајчак.

Рекао је да је пре него што је отишао у Приштину било различитих изјава али да, додаје, на 25 састанака, колико их је било, нико није рекао да неће испунити обавезе.

На свим састанцима је, каже, било речено да то што је обећано мора да се испуни, укључујући и ЗСО.

Кад је реч о уставу, каже да је став ЕУ да се преговарају толико озбиљни процеси да је логично да ће морати и устав да се мења.

"И ту нико није рекао да је то немогуће, устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу", рекао је Лајчак.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво