Читај ми!

Вучић: Србија неће уводити санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић поновио је да Србија никада неће увести санкције Русији, иако је под притиском и иако ће, како је рекао, и даље бити под притиском.

"Ми смо на путу ка ЕУ, међутим, очуваћемо нашу позицију и нећемо покварити односе са Русијом", рекао је Вучић у интервјуу за руску агенцију Тас, чији је део емитован.

Истакао је и да је и Србија била под санкцијама и оценио да оне нису наjбоља политика.

"Србија је платила високу цену. И то није довело до добрих резултата", поручио је Вучић.

Србија ће бранити своју територију без чланства у било којој војној структури, изјавио је Вучић.

"Желим то да кажем целој руској јавности, да већ осам година слушам да Вучић жели да увуче Србију у НАТО, да је Вучић издајник који само жели да искористи прилику да то учини... Испоставило се да су сви 'велики руски пријатељи' ушли у НАТО, само није 'издајник Вучић'", рекао је председник.

Поновио је став да се Србија никада неће придружити НАТО-у или некој другој војној структури.

Како је рекао, Србија ће бити самоодржива, независна и слободна држава, која се држи политике војне неутралности.

"У 'Словенском братству' када то политички услови дозволе"

Председник Вучић рекао је да Србија очекује да се поново придружи војним вежбама "Словенско братство", када политички услови на Балкану то дозволе.

"Нисмо били учесници (војних вежби) због притиска (Европске уније) који је постао тако снажан у једном моменту да смо морали да донесемо одлуку да сачувамо војну неутралност", рекао је српски председник.

"Надамо се да ће се ова могућност отворити за отприлике пет месеци", додао је Вучић.

"Политика је као игра шаха, захтева стратегију"

Председник je упоредио процес доношења владиних политичких одлука са шахом, игром која захтева способност стратешког размишљања.

"Ми смо мали народ и мала дррзава на раскрсници. Да бисмо преживели и сачували себе, морамо да научимо да играмо шах добро. Грешке су могуће, али генерално трудимо се да направимо такав стратешки приступ свему да заштитимо краљев бок и осигурамо сигурност важних фигура на табли. Потом и да размотримо шансе за развој и успех", рекао је Вучић.

"У Вашингтону смо очували кључне интересе"

У Споразуму о нормализацији економских односа са Приштином, потписаном у Вашингтону, у обзир су узети кључни интереси Србије, истакао је председник.

Навео је да је у Вашингтону било тешко разговарати о појединим политичким питањима, али је додао да је одушевљен тиме како је делегација Београда успела да очува кључне и најважније српске интересе.

"Веома сам срећан због оног што смо постигли. Одушевљен сам економским напретком у односима са Сједињеним Америчким Државама и развојем економске сарадње са Приштином", рекао је Вучић.

"Пандемија има мали утицај на трговинску размену са Русијом"

Пандемија коронавируса има мањи утицај на обим трговинске размене између Русије и Србије, него што се то очекивало, изјавио је председник Вучић.

"Сигурно је да нас је пандемија некако зауставила овде (у сфери економске сарадње Србије и Русије), ставила неке наше планове на чекање, али желео бих да кажем да она није нарочито утицала на трговинску размену онолико јако као што је могла", рекао је Вучић у онлајн интервјуу за руску агенцију Тас.

Економска сарадња између Србије и Русије се не развија само у областима познатим широј јавности, као што су на пример, сфере енергетике или војно-техничке сарадње, већ и у инфраструктури, указао је Вучић.

"Желео бих нарочито да поменем 'Руске железнице' које раде овде фантастичан посао, градећи један од кључних елемената наше железничке мреже, велики диспечарски центар", рекао је Вучић.

Русија и Србија, навео је, такође разговарају о новим заједничким пројектима и могућностима за стварање заједничких производних објеката.

"Шта више, разговарамо о начину даљег повећања трговинске размене", рекао је Вучић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се