Читај ми!

Вучић са Јангом: Србија и Кина развијају односе у свим сферама друштвеног живота

Председник Србије Александар Вучић примио је поруку председника Кине Си Ђинпинга, коју му је пренео високи кинески званичник Јанг Ђиечи. Током разговора с Јангом истакао је да су Србија и Кина искрено пријатељске земље које развијају односе у свим сферама друштвеног живота. Смедерево је један од примера наше заједничке победе, поручио је Јанг.

Вучић и Јанг су најпре разговарали у четири ока, а након тога састале су се делегације Србије и Кине.

"Желим да Вам захвалим на посебној поруци коју сте донели од великог и искреног пријатеља Србије, великог лидера Си Ђинпинга. О садржају, наравно, нећу говорити, али много Вам хвала и пренесите моје најсрдачније поздраве Сију", рекао је Вучић на почетку састанка српске и кинеске делегације, коју предводи члан Политбироа ЦК КП Кине и директор Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јанг Ђиечи.

Председник Србије је навео да се никада неће заборавити посета кинеског председника Смедереву, чију је Железару купио кинески ХБИС, подсећајући да је Си тада личним ангажманом спасао и сачувао више од 5.000 радних места директно, а индиректно 10.000-12.000 људи.

Трговинска размена Србије и Кине расте из године у годину 

Вучић је нагласио да трговинска размена Србије и Кине расте из године у годину, и да ће у првих осам месеци ове године, и упркос пандемији, трговинска размена достићи прошлогодишњи ниво.

"То је готово невероватно и можда једини случај с неком земљом на свету", рекао је Вучић.

Замолио је да Кина размотри даља улагања и инвестирање у Србији.

"А ми ћемо имати нове договоре и уговоре око различитих инфраструктурних пројеката, који значе бољи животни стандард за грађане, решење њихових вишедеценијских проблема, верујем, увек на обострано задовољство наших народа", рекао је Вучић.

Захвалност на подршци територијалном интегритету Србије 

Он је захвалио председнику Сију, Кини и Комунистичкој партији као носиоцу развоја те велике земље, на подршци територијалном интегритету Србије, њене независности, самосталности, што је, како је подвукао, за нас једна од највиших вредности које као земља данас чувамо.

"Ми у Срби знамо и већ смо се суочили са различитим врстама притисака, да није увек лако очувати пријатељство са Кином, посебно што удео Кине у светском БДП-у расте из годину у годину па онда друге велике силе не гледају благонаклоно на то. Србија је до сада успевала у томе, а чуваће и даље своју слободу да самостално одлучује, и наставиће да гради даље пријатељство са Кином", казао је Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља и по величини и по броју становника, али земља која има славну историју, велико срце и која увек више од свега жели да чува своју самосталност и независност.

"Кинеском народу и држави желимо успех, а пријатељу Сију да пренесете најсрдачније поздраве, да му кажете да када прође ова пошаст, чекаћемо га у Србији, и верујем да ће видети да гостопримство српског народа нема премца макар у овом делу света", казао је Вучић. 

Јанг: Све бољи међународни положај и већи утицај Србије

Србија под руководством председника Александра Вучића има све бољи међународни положај и све већи утицај, изјавио је Јанг Ђиечи.

Он је у разговору са председником Србије истакао да је наша земља под Вучићевим руководством достигла задивљујуће успехе, као и да је Србија по стопи економског раста међу првим земљама у Европи.

Кинески званичник, такође, додаје да су Србија и Кина реализовале бројне развојне пројекте и да је одлична билатерална сарадња две земље.

Практична сарадња између две земље обострано је корисна, рекао је он и као пример навео Железару у Смедереву.

"Смедерево је један од примера наше заједничке победе", рекао је Јанг.

Рекао је да Кина придаје велики значај сарадњи са Србијом и поручио да охрабрују све више кинеских компанија да улажу и послују у нашој земљи.

Сарадња током пандемије 

Јанг је подсетио и на сарадњу у време пандемије: "Суочавајући се са неочекиваном пандемијом ковида-19, Кина и Србија су руку под руку, међусобно се подржавајући, дале нови сјај челичном пријатељству две земље."

Председнику Вучићу пренео је срдачан поздрав и најлепше жеље од кинеског председника Сија.

Јанг је истакао да је Сијева посета Србији 2015. године била историјска, али и Вучићева посета Кини, чиме је отворено ново поглавље у односима две земље.

Гост из Кине каже да добри односи двојице председника и бројни сусрети уливају јаку покретачку снагу за даљи развој сарадње Србије и Кине.

Јанг је навео да Кина честита успех који је СНС остварила на парламентарним изборима у јуну. 

Састанци са премијерком и шефом дипломатије  

Јанг се претходно састао са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Ана Брнабић је изјавила у разговору са високим званичником Кине да ће и нова влада наставити да развија стратешко партнерство са Кином, док је Јанг Ђиечи честитао Србији на успесима, пре свега, у економском развоју. 

У разговору са Јангом, Ивица Дачић је навео да је задовољан развојем односа Србије и Кине. Истакао је да су односи две земље на најбољем нивоу у досадашњој историји билатералних односа Србије и Кине и у том смислу подсетио на низ билатералних посета на највишем нивоу, укључујући и међусобне посете двојице председника.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво