Читај ми!

Грчки министар спољних послова у Приштини

Шеф грчке дипломатије Никос Дендиас борави у Приштини где се састао са представнцима привремених косовких институција. Након сусрета са косовским премјером Авдулахом Хотијем је саопштено да су разговарали о политичким збивањима на Косову, продубљивању сарадње углавном на економском пољу, као и дијалогу Београда и Приштине.

Никос Дендиас је током разговора са косовским премијером рекао да је његова посета, између осталог, показатељ регионалне сарадње међу суседима и додао да је Грчка посвећена пружању помоћи Косову.

"Грчка је и даље посвећена пружању помоћи Косову на његовом евроатлантском путу, као и у даљем обогаћивању економске сарадње две земље", рекао је Дендиас, преноси косовска влада у саопштењу.

Упитан о грчком ставу према статусу Косову, рекао је да је "то ствар успостављања односа између две државе". 

Хоти и министар Дендиас обавезали су се да ће продубити економску сарадњу, са посебним нагласком на енергију.

Разговарали су још о политичким збивањима на Косову, продубљивању сарадње углавном на економском пољу, као и дијалогу Београда и Приштине.

Стубла: Посета грчког министра од посебне важности

Авдулах Хоти је поручио да је подржавајућа улога Грчке за Косово веома важна, јер је она чланица ЕУ и НАТО-а.

"Са Грчком смо изградили конструктивне и одрживе односе а ова посета је још један корак ка продубљивању наших економских и политичких односа", написао је Хоти на Твитеру

Грчког министра је на аеродрому дочекала косовска министарка Мељиза Харадинај Стубла и поручила да је посета грчког министра Косову од посебне важности.

"Као што знате, осим што је чланица Европске уније, Грчка је и земља у региону. Стога, упркос чињеници да је међу пет држава ЕУ које нису признале Косово, Грчка је поставила висок стандард сарадње и конструктивности према Косову. И као што знате, то је такође добар сигнал да се наша веза продубљује, односи се интензивирају. Али, такође се гради врло јака основа како би се изградила наша тежња која иде ка признавању", рекла је Стубла.

Министарка Стубла је такође рекла да верује да је ово веома важан догађај за Косово и да ће током дана бити времена и могућности за детаљан разговор о подручјима и заједничком интересу у којима би могли да раде на продубљивању и јачању билатералних односа. 

Грчки министар састаће се и са председницом парламента Вјосом Османи.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво