Вучић о дијалогу са Приштином: За танго је потребно двоје

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија спремна за разговоре са Приштином, за тешка решења, али и додао да је за "танго потребно двоје".

Вучић је, у Прањанима, у изјави новинарима, казао да је Србија била и остала спремна за разговоре без обзира што неки други то нису.

"За разлику од њих, не могу да се играм игара окривљавања. Нешто мора да се промени у друштву у Приштини, да разумеју да само компромисно решење јесте решење и да се неће догодити да неко узме чекић и лупи мене у главу или Србију, па ће онда Србија да призна независност", рекао је председник.

Поручио је Приштини да седну и размисле шта би могли да буде суштинско, компромисно решење.

"Ми смо спремни за разговоре и тешка решења, јер лаких нема", закључио је Вучић.

"Због оболелог од короне одложен експертски састанак"

Председник наводи да неће бити експертске рунде дијалога Београда и Приштине, заказане за 28. септембар у Бриселу, јер је неко из преговарачког тима у Бриселу оболео од короне.

"Неко од сарадника, од људи из окружења шефова преговарачког тима у Бриселу оболео је од короне, тако да ће вероватно сви у карантин. Мислим да је то разлог, тако да, вероватно, неће бити ничега", рекао је Вучић новинарима у Прањанима, упитан да ли ће бити разговора на техничком нивоу.
Вучић је рекао да се, међутим, никад не зна, као и да је спрска делегација увек спремна.

"Односи са САД у успону"

Председник каже да су односи Србије и САД у успону и додаје да верује да ће бити још бољи.

"Радостан сам што су нам односи са САД бољи. Много ће времена проћи да би нам односи били онакви какви желимо да буду. Уверен сам да много труда, енергије и рада у то можемо и морамо да уложимо", рекао је Вучић.

Додао је да морамо много поштовања једни према другима да покажемо, да би односи били на још вишем нивоу, који су данас добри.

"Ми морамо да разумемо њих, њихову позицију, као што ћу морати да молим њих да се они ставе у наше ципеле и да разумеју нашу позицију. Односи су у успону, верујем да ће бити још бољи. Али, и ми морамо да покушамо да разумемо њихове ставове, као и они наше", рекао је Вучић.

Он је додао да је долазак ДФЦ у Србију важан сигнал.

"И данас овде, ми се први пут налазимо, а да постоји неко обележје овде. Овде људи могу да дођу, да се види да се овим поносимо, а не стидимо, да можемо да кажемо - да, то смо ми урадили. Овде смо да овековечимо оно што су наши људи својим јунаштвом постигли пре 76. година", рекао је Вучић.

Коментаришући то што су Срби на језеру Газиводе поставили транспарент "Језеро Трамп", Вучић је рекао да разуме реакцију Срба са КиМ јер су од других америчких председника и администрација "много претрпели".

Говорећи о медијима у региону, Вучић каже да је свакодневно дозвољено мешати се у унутрашње ствари Србије и да сви то раде.

Најављуе и да ће ускоро бити познато колико у медијима у региону има текстова не само против руководства Србије него и против државе Србије.

"Добићете информацију да видите колико у медијима у БиХ, Хрватској, Црног Гори, колико текстова има не само против руководства Србије него и против Србије и да не говорим сада о отпризнавању Косова и сврега другог", навео је председник.

Председник Вучић указује и да је 60 одсто директних ивнвестиија за цели Западни балкан завршило у Србији.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво