Вучић: Одличан разговор са Ердоганом, турски председник поштује Србију

Председник Александар Вучић истакао је да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, кога сматра пријатељем Србије, имао одличан разговор о свим важним темама. Навео је да је било речи и о споразуму Србије из Вашингтона по питању КиМ, као и да је турски председник показао велико поштовање према нашој земљи.

Александар Вучић је навео да тражио разумевање за српску позицију и да је турски председник показао велико поштовање за Србију.

"Ако погледате где смо све били у последњих месец дана, види се једна жива активност, велика борба у тешким условима да сачувамо нашу економију", написао је Вучић на Инстаграм налогу након састанка са Ердоганом у Истанбулу.

Вучић је истакао да је са Ердоганом разговарао о политичкој сарадњи, инфраструктурним пројектима, индустријској зони која ће бити једна од две или три најбоље у свету и која би требало да буде направљена на територији Војводине.

"То би био подстицај за раст наше економије. Разговарали смо и о регионалним односима, како можемо да чувамо мир и стабилност, као и о нашој сарадњи у међународним организацијама и институцијама", написао је Вучић.

У обраћању медијима, Вучић је пренео да је са Ердоганом разговарао и о споразуму Србије из Вашингтона поводом КиМ.

Каже да су разговарали о свим споразумима Србије и Турске, као и о нашим односима према Приштини.

"Разменили смо ставове, саслушао сам Ердогана и он је мене и показао је велико поштовање према нашој земљи", рекао је Вучић и истакао да се ту не ради о Ердогановом поштовању према њему лично, већ поштовању према Србији.

Упитан да прокоментарише оно што је раније данас рекао да Турска не би желела да неке друге земље узму Србију као штит у борби против Турске, Вучић каже да ми не желимо никакве сукобе са Турском.

"Ми желимо да имамо добре односе и то је све. С друге стране, имамо наше грчке пријатеље, али то се подразумева. Србија има свој пут мира, економског напретка и то су наши интереси. Поштујемо људе који показују респект према нашој земљи и увек ћемо тако да се понашамо. Ми да будемо чувари свих других... Скупу смо цену платили и у 14. веку и много векова касније, рекао је Вучић.

Истакао је да је наше да гледамо како да се развијамо и да је сада много боља ситуација.

Подсећа да је 2012. незапосленост у нашој земљи била 25,9 одсто, а сада свега 7,3 одсто, као и да је просечна плата била 329 евра, а данас 511 евра, што је раст у примањима већи од 60 одсто.

Вучић наглашава да је пред Србијом пут економског раста и да разуме зашто сада Србија смета многим земљама и људима, као и то што пре није сметала, пошто никоме пре нисмо били важни, већ смо служили као "џак за ударање".

Истиче да је пред нашом земљом озбиљан програм развоја "Србија 2025", који ће подићи животни стандард грађана.

"Тражимо додатно земљиште за индустријске зоне"

Председник је изјавио да у Србији готово да више нема простора за индустријске зоне и најавио да ће у наредном периоду то питање бити у фокусу, како би се Србија реиндустријализовала и привукла инвеститоре из Турске, Немачке и осталих земаља.

Вучић је из Истанбула поручио и да је Србија у последње три године економски најбрже напредовала у Европи и истакао да је уверен ће на крају јануара идуће године бити у прве три европске земље по стопи раста.

"Да вам је то неко говорио пре 10, 15 или 30 година, нико не би веровао, зато је нервоза код многих, јер је Србија успела све оно што су многи мислили да никада неће", рекао је Вучић.

Поновио је да је са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о отварању српско-турске индустријске зоне у Србији, у којој би пословале заједничке компаније.

"Индустријска зона значи довођење великог броја турских компанија, да им ту буде седиште и да одатле почну да раде, да ту производе и пружају услуге, Србија би постала њихова домицијална земља, а то је огромна ствар за Србију", навео је Вучић.

Додао је да је у нашој земљи проблем што смо у дефициту са земљиштем за индустријске зоне и навео пример да је у читавом северу Бачке индустријска зона заузета у потпуности.

"Ми више немамо простора у индустријским зонама у многим градовима у Србији, сада ћемо морати да налазимо нову земљу да бисмо реиндустријализовали земљу у потпуности", истакао је Вучић.

Председник је истакао да је жеља да се привуку најбоље турске, немачке и све друге инвеститоре, јер су инвестиције, наглашава, начин да Србија даље економски јача.

"После Вашингтона промењен однос према Србији"

Вучић наглашава да се драматично мењају карте на геополитичкој сцени у свету, а да је Србија добила на значају после састанка у Вашингтону и да се променио однос других земаља према њој.

Указао је да то није случај са турским председником, јер је он, како каже, и пре америчког председника Доналда Трампа добро познавао и Србију и њега лично.

Променило је, међутим, став Саудијске Арабије, а њихов амбасадор најавио је веома конкретне ствари, што је резултат разговора у САД.

Вучић је истакао да је и америчка страна променила однос, што се види у томе да су спремни да поштују Србију и да разговарају са Србијом.

"Огромна промена", каже Вучић и подсећа да је за последњих месец дана, два дана имао прилику за сусрете са Путином, Меркеловом, Макроном, Трампом, Ердоганом, као и са многим регионалним лидерима.

"Србија је све то заслужила, јер је успешнија и важнија него раније", истакао је Вучић.

Упитан да ли у геополитичким променама можемо да сачувамо сва пријатељства и стабилност, каже да то није лако, али да ћемо се борити и улагати огромну енергију.

Наводи да Немачка и Кина напредују невероватно економски, Америка и Русија војно, да и други расту, а да "Србија мора да гледа да свој мали брод провуче кроз све кривине, да животни стандард не пада упркос ковиду".