Стано: ЗСО мора бити на столу у Бриселу, нема кризе у дијалогу

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да нема кризе у дијалогу Београда и Приштине и да процес у Бриселу напредује.

Kао конкретан пример тога, Стано наводи састанак експерата у понедељак 28. септембра.

"Дијалог није у кризи, ми настављамо. ЕУ је одлучна у томе, а имамо и јасне поруке две стране да су посвећене наставку дијалога", каже Стано.

Петер Стано је на питање на редовној конфренцији у Бриселу да ли дијалог Београда и Приштине поново улази у кризу и блокаду због одбијања Приштине да разговара о ЗСО, као теми која је раније договорена, одговорио да ће то питање свакако бити на столу, али не у понедељак.

"Будимо потпуно јасни, ово питање мора бити решено као део свеобухватног споразума како је договорено на првом састанку лидера у јулу, а потврђено на последњем састанку на највишем нивоу 7. септембра", наводи Стано.

Он закључује да је намера ЕУ да напорно ради и обезбеди најбоље услуге како би помогла Београду и Приштини да превазиђу било каква неслагања како би дошли до коначног и првнообавезујућег споразума.

Петер Стано је највио да ће следећи састанак на највишем политичком нивоу имеђу председника Србије Алксандра Вучића и премијера тзв Kосова Авдулаха Хотија одржати по "установљној пракси" након разговора експерта.

"Ми смо увек задовољни када можемо да најавимо да су се стрене договориле да се следећи састанак одржи било на ниво експерта, главних преговарача или највишем нивоу на коме учествују председник Србије и премијер Kосова", каже Стано. 

Портпарол ЕУ претходно је рекао да је на ЕУ, као посреднику, само да омогући договор Београда и Приштина, а не да намеће решења или коментарише процес.

"Агенда сваког састанка као и датуми састанака су предмет договора две стране. ЕУ напорно ради и пружа своје најбоље услуге како би омогућила обема странама да се међусобно договоре о томе како напредовати у дијалогу и како, евентуално, да постигну финални, свеобухватни и правнообавезујући споразум о нормализацији односа", рекао је Стано.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво