Да ли ће Америка бити укључена у политичко решавање косовског питања

Отвара ли вашингтонски споразум о економској нормализацији простор за укључивање Америке и у политички однос Београда и Приштине, тачније преговоре? Специјални изасланик Ричард Гренел каже – о томе ће после постигнутих економских резултата, а шеф дипломатије Ивица Дачић да то можда и не би било лоше за Србију, имајући у виду тврд став неких чланица Уније према промени граница на Балкану. Аналитичари сагласни – ниједно решење неће бити могуће без укључивања америчке стране.

Човек чијом су се заслугом две делегације нашле у овалној соби, с разлогом се види и као покретач политичких процеса. За сада се, ипак, задржава на економији.

"Држите нас за реч и очекујте од нас да отворимо нова радна места, а политичке теме ће морати да сачекају док се у привреди не покаже бољитак", поручио је специјални изасланик председника САД Ричард Гренел.

Шири Гренелов ангажман не искључује шеф дипломатије.

"Да ли је нама повољније да то решавамо на основу предлога из ЕУ или Гренела – мислим да је то велико питање. Велико питање, имајући у виду став Немачке и осталих који мисле да све треба да остане како јесте, а Србија треба само да призна КиМ. А такође имајући у виду флексибилан став америчке администрације која полази од интереса и једног и другог народа", указује министар спољних послова Ивица Дачић. 

Да ли је тога било између редова Вашингтонског споразума, председник државе уздржано говори.

"Веома комплексно, тешко, врло сложено питање на које, ако ми дозволите, данас не бих одговорио. А с друге стране, ми се овде налазимо и одлуком УН, нећу да говорим ко је све на то утицао својевремено, под окриљем ЕУ, у најбољој вери наставићемо преговоре под окриљем ЕУ", поручио је председник Србије Александар Вучић.

Америка је формално, уз остале чланице УН, била укључена у решавање косметског питања када је било под окриљем међународне институције. Од 2010. и усвајања резолуције о Косову и Метохији коју је Србија поднела уз подршку Уније, измештено је у Брисел. Три године касније и конкретизовано, потписивањем Бриселског споразума.

Да се потписано испуњавало, пре свега Приштина прву тачку о формирању ЗСО, помињање нових актера било би сувишно. Овако, сагласни су наши саговорници, укључивање је преко потребно.

"Ми знамо да Албанци немају поверење у ЕУ, не поштују ауторитет Уније и зато нисмо имали имплементацију свега договореног кроз бриселски процес. Американци су потребни јер су гарант да ће се оно што се договоримо са Албанцима имплементирати", сматра политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Другачије прилике 

Огњен Прибићевић, бивши амбасадор у Лондону и Берлину, указује да би Европа тај проблем решила да је могла.

"Од ових великих сила, практично су САД једина сила која може да помогне у решавању овог питања", додаје Прибићевић.

Иако уједно и покровитељ косовске независности, од њеног проглашења 2008. до данас – подсећају – прилике су се промениле. Могуће, и у корист Београда.

"Моментум се променио. Моментум је веома важан у свему. Албанска страна је имала 20 година, није искористила тај моментум, управо зато што је тражила све. Е, сад је и на нашој страни велика одговорност да кроз понуду компромисног решења – а уз подршку САД једном компромисном решењу, а не као што је било пре пет, 10 или 15 година покушамо да дођемо до решења", додаје Прибићевић.

"Трампова администрација је више пута рекла да је свако решење на столу, не само везано за однос Београда и Приштине већ сва отворена питања на Балкану а и шире, видите то и у приступу према Блиском истоку. Значи, они не искључују ниједно решење, само је за њих битно да две стране прихвате – Београд и Приштина да се договоре. То је исто нешто ново, то нисмо имали у претходним администрацијама", сматра Обрад Кесић.

Да је заинтересована да учествује у решавању косметског питања, америчка страна ставила је до знања постављањем два изасланика за овдашње прилике – Ричарда Гренела, а претходно и Метјуа Палмера.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи