Шпанија: Не мењамо свој став о независности Kосова

Министарство спољних послова Шпаније саопштило је да та земља нема разлога да промени став по питању признања независности Kосова, преноси приштински "Љајми".

Недавно су страни медији известили да се Шпанија одрекла става против независности Kосова и да ће га признати ако се постигне споразум између Kосова и Србије.

"Обавештавамо вас да према тренутној ситуацији Шпанија нема разлога да мења свој став, што је у потпуности у складу са међународним правом", речено је из МСП Шпаније за "Љајми".

Такође наводе да њихов однос према косовској независности није неправедан, већ напротив, да је у потпуности у складу са међународним правом.

На питање да ли ће споразум између Kосова и Србије шпанским државним властима отворити могућност да признају независност Kосова, из МСП Шпаније кажу да подржавају дијалог.

Kако се наводи, нису дали дефинитиван одговор о признавању или непризнавању независности Kосова у случају постизања споразума, али имају опуштенији однос према овој теми.

"Наставићемо да подржавамо дијалог Београда и Приштине усмерен на постизање свеобухватног политичког споразума о коначном статусу косовске територије", наводи се у одговору МСП Шпаније.

Шпанија не признаје независност Kосова јер је сматра једностраном и противном међународном праву. Још један снажан разлог да Шпанија не призна Kосово је зато што га види као исти сценарио као Kаталонија.

Према извештајима страних медија и друге земље у Европској унији које не признају Kосово, следиће пример Шпаније по питању признавања Kосова након постизања споразума са Србијом, наводи Љајми.

С друге стране, непризнавање од ових пет држава чланица Европске уније ометало је Kосово у процесу интеграције и у покушајима чланства у страним организацијама, али и по питању либерализације визног режима.

Kако се наводи, пре извесног времена такође је објављено да је Грчка променила свој, до сада забетониран став против независности Kосова и преиспитала могућност признавања независности Kосова.

Грчка, Шпанија, Kипар, Румунија и Словачка пет су држава чланица Европске уније које нису признале независност Kосова.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво