Колико је важно да јавне политике буду добро дефинисане

Србија се труди да кроз процес реформе јавне управе унапреди процес креирања и спровођења јавних политика. То су групе мера које у разним областима, попут здравства, образовања , запошљавања, или на пример заштите животне средине унапредјују свакодневни живот грађана. Иницијативе најчешће потичу из Владе, покрећу их и друге институције, али апелима, веома често грађани утичу на креирање неке јавне политике.

Почињемо да заборављамо како се некада по рецепте за лекове, сваког месеца ишло код лекара, чак и у случају хроничних тегоба. Његово величанство "Е - рецепт", омогућио је да се то чини једном у шест месеци.

Наизглед, једно бесмислено чекање у Дому здравља мање, а уствари, озбиљно креирана јавна политика која добро функционише.

"Jавне политике јесу неки правци деловања Владе којима се дефинишу неки економски, социјални циљеви који се тичу саме државе aли свих градјана уопште. Зато кажемо да су то неке групе мера које покушавају да дају одговор на нека питања која се тичу свих грађана, а шта је у јавном интересу свих нас. На пример, ако желимо квалитетније здравствене услуге усмерене према самом пацијенту, или желимо квалитетније образовање, модерније образовање како бисмо имали више шанси да се запослимо након завршетка школовања, или желимо чистији ваздух у главном граду или желимо да не чекамо дуго у редовима, желимо ефикасну јавну управу - пошто причамо о реформи јавне управе - која врши све своје услуге на бољи и примеренији начин, ефикаснији начин, а све у интересу својих грађана", наводи Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике.

Европска унија инсистира на унапређењу и креирању јавних политика у оквиру реформе јавне управе. И на укључивању јавности, и то почев од израде важних докумената.

"На реформском путу Србије ка Европској унији, реформа јавне управе постављена је као један од суштински важних елемената, и зато ЕУ улаже много напора, а такође и велику финансијску подршку како би помогла српској јавној управи да постане ефикаснија, транспарентнија и свакако ближа грађанима. Због тога је и наш предлог Србији да укључи грађане већ у фази израде закона и подзаконских аката потребних за реформу јавне управе, како би могли да се изразе, да поделе своје виђење, да дају свој допринос томе како се врше јавне реформе", истиче шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Нема увек ресурса за спровођење неке јавне политике. Зато је важно да се види шта је проблем, да се добро анализира шта га проузрокује, да се утврде приоритети, а пре него што се донесу мере које конкретну ситуацију мењају на боље, да се обаве и што шире консултације.

"Имамо једну апликацију на нашем сајту, јако једноставну, буквално се напише опис проблема, и не само опис проблема, може да буде и предлог решења. Када добијемо иницијативу ми морамо добро да је сагледамо, да спроведемо консултације са широким кругом заинтересованих лица, да добро разумемо проблем јер тек кад се добро разуме проблем онда ће интервенција коју очекујемо да буде адекватна с обзиром да ће се односити на широки број грађана, привредних субјеката, свих нас", наводи Бојана Тошић.

Од тога какве су нам јавне политике, колико су међусобно усклађене, колико су поправиле живот грађанима, зависи и колико ћемо бесповратног новца за спровођење мера моћи да повучемо из европских фондова.

"Тренутно, Србија сваке године добија између 200 и 300 милиона евра бесповратних средстава, што на пројекте на националном нивоу што на оне који се реализују на регионалном нивоу. Тако да један део јавне управе Србије већ ради са администрацијом ЕУ, да тако кажемо, на реализацији ових фондова. То је захтевало примену низа процедура и сигурно ће када Србија, надамо се што пре, постане део Европске уније, количина средстава која ће се преносити из Брисела у Србију да знатно порасте", додаје Сем Фабрици.

Држава настоји да добрим јавним политикама побољша функционисање бројних области деловања. У томе нам помаже Европска унија која је за реформу јавне управе у Србији определила 80 милиона евра.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи