Мајкл Фројнд: Израел је направио грешку

Признање Косова је велика грешка, то је у супротности и са нашим националним интересима, каже за РТС израелски новинар Мајкл Фројнд, оснивач и председник Друштва израелско-српског пријатељства. Фројнд каже да су Израелци одушевљени одлуком Србије да пресели амбасаду у Јерусалим. "Јерусалим, Јудеја и Самарија су за Јевреје оно што је Kосово за Србе, колевка наше цивилизације, срце наше нације", каже Фројнд.

"Признање Kосова је балканска грешка Израела", написао је у Џерусалем посту Мајкл Фројнд, познати израелски новинар, који је некада радио у кабинета премијера Бенјамина Нетанјахуа. Данас је председник Друштва израелско-српско пријатељства. За РТС каже да је био непријатно изненађен када је 4. септембра схватио да ће Израел признати независност Косова.

Господине Фројнд, Израел је оклевао да призна независност Kосова, упркос притисцима својих америчких савезника од 2008. па све до данас. Kако видите одлуку Израела да сада призна Kосово?

Био сам веома изненађен као и многи други Израелци. Више од 10 година, као ствар принципа, Израел је одбијао да призна покушај Kосова да прогласи независност, и то је за Израел била ствар принципа да не признаје косовску декларацију о независности. Тако да смо сви били изненађени одлуком од 4. септембра када је објављено да ће Израел преокренути политику и признати Приштину. Верујем да је то био производ јаког америчког притиска. Америка је већ неколико година притискала Израел да призна Приштину, и нажалост, изгледа да је политика победила принципе.

Да ли је признање Kосова у супротности са националним интересима Израела?

Ја мислим да је то велика грешка. Мислим да је то јесте у супротности са нашим националним интересима. Чињеница је да смо у претходних неколико година видели прави процват односа између Израела и Србије, у разним пољима. Прошлог септембра присуствовао сам отварању Хебрејског центра у Београду, првог таквог центра отвореног након Холокауста. У Јерусалиму је отворен академски центар при ОНО колеџу који се бави проучавањем српско-јеврејских односа. Имали смо раст туризма између две земље.

Срби и Јевреји имају много тога заједничког, историјски. Сви знамо да су за време холокауста усташе убијале заједно Србе и Јевреје у Јасеновцу и на другим местима. На несрећу, донета је ова одлука да се призна Приштина и то може да поквари билатералне односе између наше две земље. И Израел је дуго веровао да је принцип одржавања суверенитета и признања граница нешто што мора бити ојачано. А признати потез Приштине заправо је отварање врата за сваку етничку мањину у свету која ће захтевати право на самоопредељење. И то је рецепт за хаос, и овде на Блиском Истоку или у Европи, да ли ће то бити Kаталонци у Шпанији или Kорзиканци у Француској или Шкоти у Уједињеном Kраљевству.

Једном кад отворите та врата, да дозволите покрајинама у суверенима земљама да се одвоје и прогласе независност, отварате Пандорину кутију.

Kако бисте описали српско-јеврејске односе током 90-их година. То је био веома осетљив период, и како сте видели бомбардовање 1999?

Kао што знате, Аријел Шарон, који је касније био премијер, предузео је веома храбар потез када је осудио НАТО бомбардовање Југославије и Србије. То је било противно тадашњем јавном мњењу на Западу. И мислим да и то појачава дуге односе између наше две земље и два народа. И као што сам поменуо, у претходним годинама видели смо прави процват тих односа. Ове године, председник Вучић је на Дан сећања на жртве холокауста подигао заставу са Давидовом звездом на згради председништва, придајући значај ономе што је учињено јеврејском народу за време холокауста. На дан независности Израела, многа места у Београду су била у бојама Израела, плавој и белој, чиме су многи Израелци били дирнути. То је био један неуобичајен корак ка пријатељству и то је нешто што многи Израелци желе да поврате.

Делимо толико тога заједничког, Јевреји и Срби су мали народи окружени непријатељским снагама, кроз историју наше домовине су биле окупиране вековима уназад, али кроз веру, упорност и одлучност ми смо то превазишли и надмашили оне коју су желели да нас униште. Ми данас стојимо поносно на светској сцени као две суверене нације. И надам се, и молим се, да ће се тај тренд наставити и у наредним годинама. Јевреји и Срби су браћа.

Kако гледате на одлуку Србије да премести амбасаду у Јерусалим?

Ми смо одушевљени одлуком председника Вучића да пресели амбасаду у Јерусалим. Јерусалим, Јудеја и Самарија су за Јевреје оно што је Kосово за Србе, колевка наше цивилизације, срце наше нације. И Јерусалим је одувек био кључна тачка снова свих Јевреја, током 2.000 година егзила. И сада кад смо се вратили у ову земљу, и када смо повратили наш суверенитет и поново ујединили Јерусалим, једино је исправно да српска амбасада буде у Јерусалиму, нашем главном граду.

Kаква је онда ваша процена, како видите односе Израела и Србије, након израелског признања Kосова?

Моја брига је да, ако се одлука да се призна Косово, спроведе, то може да поквари ове топле односе. И то је разлог зашто мислим да је Влада Израела направила грешку. Понављам, јасно је да ово био потез који је предузет због интензивног притиска из Вашингтона, амерички избори су за мање од 50 дана. И јасно је да администрација у Вашингтону жели да покаже неке спољнополитичке победе како би повећала своје шансе. Али свако ко погледа споразум или декларацију од 4. септембра, не може а да се не запита - какве везе има питање, да ли ће Израел признати или не Приштину, са споразумом о економској нормализацији између Београда и Приштине. То су две потпуно различите ствари, и мислим да је погрешно да се Израел меша у унутрашње ствари друге земље. Kосово је део Србије, декларација о независности је противуставна и нелегална, и као што сам раније рекао, то представља веома опасан преседан, ако се прихвати, на ширем плану може да угрози стабилност на Блиском Истоку, у Европи, и свуда другде.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво