Ђурић: ЗСО предуслов дијалога, нећемо пристати да Срби буду третирани као мањина

Делегација Београда у Бриселу није дозволила да достојанство Србије буде на било који начин угрожено, формирање ЗСО је центар свега и предуслов дијалога, поручио је директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић након нове рунде дијалога на техничком нивоу. Представник Приштине Скендер Хисени рекао да формирање ЗСО није уопште било на столу.

У Бриселу је завршен састанак делегације Београда на челу са Марком Ђурићем са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и главним преговарачем Приштине Скендером Хисенијем.

Марко Ђурић је поручио да му не пада на памет да се разговори о ЗСО претворе у разговоре о положају националних мањина, нити ће пристати на то да српски народ буде третиран као национална мањина.

"Нити смо то овде дозволили, нити ћемо у будућности. Нисмо дозволили да достојанство Србије буде на било који начин угрожено, да оно што је до сада постигнуто буде оспорено", поручио је Ђурић.

Истакао је да је ЗСО у центру свега, као нужан предуслов у дијалогу. "Чули смо разне изговоре зашто неће да причају о томе, али је то ван нашег домета", навео је директор канцеларије за КиМ.

Ђурић је напоменуо и да делегација Приштина није била спремна ни за садржајан разговор о питањима имовине, док је Београд дошао са предлозима како решавати питање јавне и приватне имовине која је спорна.

Хисени: ЗСО није уопште била на столу

Скендер Хисени, главни преговарач приштинске делегације навео је да формирање ЗСО није уопште било на столу.

"Почели смо да разговарамо о имовини и међусобним потраживањима, али су нам ставови супротстављени. Док Србија покушава да то представи као унутрашњи проблем, ми смо инсистирали на томе да је једини начин сукцесија, а она се решава само између суверених држава", напоменуо је Хисени.

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак оценио је да су дискусије потврдиле сложеност и осетљивост тих питања, као и да ће се разговори наставити.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво