Румунија неће признати независност Косова

Нормализација економских односа Београда и Приштине неће променити став Румуније, која не признаје независност Kосова, саопштило је румунско Министарство спољних послова.

Министарство је то саопштило одговарајући на питање приштинског портала Зери да ли ће променити свој став.

Истовремено, румунско министарство је поздравило споразум потписан 4. септембра у Вашингтону, изражавајући наду да ће он допринети нормализацији односа две стране.

"Румунија изражава наду да ће посвећеност коју су показале обе стране током дијалога уз посредовање ЕУ и током састанка у Вашингтону довести до пуне нормализације односа две стране и да ће ојачати перспективу европских интеграција за читав регион", навело је Министарство.

Министарство подсећа да је став те земље по питању независности Kосова принципијалан и да произилази из општег политичког консензуса, као и да је заснован на поштовању међународног права.

"Румунија ће подржати решење питања статуса Kосова само ако се заснива на споразуму две умешане стране, доприноси регионалној стабилности и буде у складу са међународним правом", наводи се у саопштењу и додаје да Румунија подстиче актере у Приштини да спроводе међународне споразуме, посебно Споразум о стабилизацији и придруживању.

Пре неколико дана и шпанско Министарство спољних послова саопштило је да поздравља споразум из Вашингтона, али да неће променити став о питању независности Kосова.

Осим Шпаније и Румуније, независност Kосова нису признале још три чланице ЕУ – Грчка, Kипар и Словачка.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво