Вучић о изјави Хотија: Бесмислице, неко мисли да смо идиоти?

Председник Александар Вучић изјавио је да су "глупости и бесмислице" изјаве Авдулаха Хотија о томе да ће Приштина применити споразум о ЗСО тек пошто Србија призна тзв. Косово. Приметио је да Хоти, а можда и неко други, мисли да су у Београду сви идиоти, па може да прође идеја типа: што је било било је, идемо на неки нови споразум.

Александар Вучић је приметио, да приштинска страна мисли да постоји нека "невидљива сила" која ће на Београд да изврши притсак, и да ће да се догоди ко зна шта, па ће доћи до признања.

"Нека заборави на то", поручио је председник Србије и додао да Хоти може то и даље да говори, ако му је тако лакше и ако мисли да тиме храбри себе и своју јавност, али да је то штетно и лоше.

"Срамота је да нико на то не реагује и не каже да су то глупости и бесмислице", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у вези са Хотијевом изјавом пред спољнополитичким одбором ЕП.

Председник Србије је подсетио да је Приштина по Бриселском споразуму имала једну једину обавезу, да формира Заједницу српских општина, што није учинила ни седам и по година касније.

"И сада кажу - шта је било, било је, идемо на на нови споразум, али да ми њих признамо, а они да формирају ЗСО... Да ли стварно мислите да су у Србији сви идиоти? Или то мисли неко други?", упитао је Вучић.

Хотију поручује да су то глупости и бесмислице.

"И рекао сам му то у лице више пута", додао је председник Србије.

Повезаност добра за регион

Александар Вучић наводи да би волео да авио-линија између Београда и Приштине буде успостављена веома брзо, као и реализација других пројеката, јер је повезивање и отварање једних према другима нешто што је добро за све у региону.

"Апсолутно слободан проток робе, капитала, а пре свега људи и услуга у интересу су свих, пре свега Албанаца", рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да се Србија сада спрема за 21. и 22.септембар, када очекује отварање канцеларије развојне америчке агенције (ДФЦ) у Београду.

Додаје да са европским партнерима води разговоре о пројектима, наводећи да је договорена прва деница аутопута Ниш-Плочник, односно Ниш-Белољин у вредности од 255 милиона ева, од чега ће 40 милиона евра бити грант ЕУ, на чему им је захвалан.

"Гледамо све шта ћемо да урадимо још, јер су то важне ствари за цео Балкан, које доприносе промени свести", подвукао је председник.

Желимо мир у региону

Поводом најновијих политика и идеја из Сарајева, које чак шпекулишу са ратном опцијом, како је то пренео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, јуче у Београду, председник Србије Александар Вучић поручује да Србија жели мир у региону и да жели да сарађује са свима, укључујући и БиХ, те да се Дејтонски споразум не доводи у питање.

"Србија ће чувати свој народ, радити са њим, наравно, али да жели и да ради са Бошњацима и свим другима", рекао је Вучић, упитан за изјаве из БиХ, попут поновних најава могуће тужбе против Србије за геноцид, те шпекулисања ратном опцијом, не би ли се онемогућили сарадња Србије и РС.

Истакао је да Србија жели да има најбоље могуће односе са свима и да све ствари протичу у мир.

"Надам се да то желе и сви други", додао је Вучић.

Навео је да је саслушао Милорад Додика по свим питањима и разумео шта жели и очекује.

Не интересује ме шта пишу у Хрватској

На питање како види то да политиколог из Загреба Дејан Јовић позитивније оцењује резултате из Вашингтона него неко из Србије, Вучић је рекао да на то питање не жели да одговара, јер би то било делимично искривљавање чињеница, будући да има и другачијих текстова у хрватским медијима и анализама.

"Не интересује ме шта пишу. Сваки пут када пису против мене помало сам задовољан, јер знам да радимо добар посао за своју земљу. Ми са њима желимо добре односе, али они сваки пут показују забринутост због бољег раста Србије", указао је Вучић.

Он је додао да за тим нема потребе и да се ми радујемо њиховим успесима, наводећи као пример и то што им није пропала туристичка сезона.

"То неће умањити наше аспирације да се такмичимо у економији, то је оно што желимо и бићемо успешнији", поручио је председник.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво