Хоти: У Бриселу постигнут напредак у изради коначног споразума; Ђурић демантује

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је на састанку у Бриселу постигнут напредак у изради коначног споразума између Београда и Приштине, који би био правнообавезујући и водио ка потпуној нормализацији односа, преноси "Коха". Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић демантује да је на састанку било речи о међусобном признању.

Авдулах Хоти је, након састанка са председником Александром Вучићем, рекао да ће и даље важити принцип да се ништа неће договарати све док се не усагласи коначни споразум, који би требало да донесе узајамно признање, преноси Косово онлајн.

"Данас је одржан други састанак на високом нивоу са српском страном на ком се радило на коначном, општем споразуму, правно обавезујућем, за потпуну нормализацију односа, што би требало да доведе до узајамног признавања. У Бриселу смо само због овог питања, да бисмо показали своју конструктивност као влада, да смо спремни да идемо напред. Са задовољством могу да кажем да је постигнут напредак у изради коначног споразума између две земље за потпуну нормализацију односа", рекао је Хоти.

Према његовим речима, на будућим састанцима наставиће се са темама које би требало решавати, а које ће бити део коначног споразума, уз примену принципа "да се ни око чега не слажемо, све док се не договоримо о коначном споразуму".

Када је у питању реакција ЕУ на обећање Приштине да ће отворити амбасаду у Јерусалиму, Хоти је рекао да је о томе данас није било речи, иако је ЕУ саопштила да је то у супротности са њеним ставовима.

"То није била тема овог састанка. Наша перспектива је европска. Немамо другог начина, морамо напорно да радимо са ЕУ. Договор постигнут у Вашингтону и признање Израела важан је корак у консолидацији државности у међународној арени. Радићемо заједно. Заједно са ЕУ и САД радимо на јачању косовске државности", рекао је Хоти.

Указао је да је "Косово преузело обавезу и да ће кренути у том правцу".

"На састанку са Лајчаком и Палмером речено ми је да не постоји уска координација, већ пуна за процес дијалога између ЕУ и САД. У Вашингтону имамо договор о нормализацији економског дела са неким политичким елементима. Данашњи састанак, и напредак који је постигнут, приближава нас коначном споразуму о узајамном признавању", поручио је Хоти.

Ђурић демантује Хотија: Није било ни речи о признању

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић демантовао је косовског премијера Авдулаха Хотија да је данас на састанку у Бриселу било речи о међусобном признању.

"Хоти поново лаже! На састанку се ниједном речју није причало о међусобном признању", написао је Ђурић на Твитеру.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара