Српкиња која извештава из Беле куће: Србији указана највећа част, Трамп био изненађујуће озбиљан

Ксенија Павловић Мекатир, америчка новинарка и прва Српкиња која свакодневно извештава из Беле куће, каже за РТС да обраћање председника Вучића из Овалне собе представља прекретницу и најважнији догађај у модерној историји односа Србије и Америке.

Новинарка Ксенија Павловић Мекатир истиче да је било величанствено гледати сусрет Александра Вучића и Доналда Трампа.

"Посебно ми је било драго да чујем обраћање председника Вучића Доналду Трампу у којем га је позвао да буде први председник после Џимија Картера који ће посетити Србију. Велика је част што је Трамп угостио једног српског председника у Овалној соби. Србија треба да буде јако поносна на достигнућа српске спољне политике.", каже Павловић Мекатир.

Наглашава да прати Трампа од првог дана након што је изабран за америчког председника и да је могла да примети озбиљност са којом је водио целокупну церемонију у Белој кући.

"Он је јако пажљиво слушао речи српског председника и заиста је био озбиљан. Тачно могу да оценим када је Трамп нервозан, када му је досадно, када је љут или неозбиљан, али овога пута сам била пријатно изненађена озбиљношћу и поштовањем које је Србија добила у Белој кући", наводи Павловић Мекатир.

Каже да лично појављивање председника Трампа на преговорима говори да је веома заинтересован за Западни Балкан.

"Он је рекао да је Балкан један од најлепших предела на целом свету, а да је споразум учинио Западни Балкан још безбеднијим", подсећа Павловић Мекатиир.

Сматра да је ово питање апсолутни приоритет за спољну политику Доналда Трампа.

"Он се брендира као миротворац. Када је он укључен у нешто, жели да присуствује свим догађајима, тако да је ово било очекивано. Ако поново победи на изборима, апсолутно ће посетити Србију. Он је на неки начин и везан за то поднебље преко своје супруге и разуме добро односе на територији бивше Југославије", објашњава Павловић Мекатир.

"Време да се Србија уједини и истане иза свога тима"

Ксенија Павловић Мекатир наводи да ускоро можемо очекивати и америчке инвестиције у Србији.

"Волела бих да скренем пажњу, поготово опозицији у Србији која ових дана јако напада улогу делегације у Белој кући, што је апсолутно погрешно јер ово је нешто што се зове национални интерес и због чега ће Србија имати много бољи однос са Америком", истиче Павловић Мекатир.

Наглашава да веома брзо можемо очекивати инвестиције које стварају бољу економску климу, а самим тим и много већи политички утицај за све што ће се догодити у наредном периоду.

"Србији су потребни савезници и Србија данас у Америци има савезника и то је апсолутно највећи прогрес који је Србија могла да направи", сматра Павловић Мекатир.

Истиче да је време да се Србија уједини и стане иза свога тима када наступа на светској сцени.

"Просто ми је невероватно да они који су видели Белу кућу само на разгледници или су у најбољем случају дошли да се сликају испред ње као туристи, мени и онима који су били у Белој кући говоре како је све то изгледало. Апсолутно није тачно да је Србија понижена на било који начин. Србији је указана највећа могућа част у Белој кући", наглашава Павловић Мекатир.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво