Вучић: Србија посвећена европском путу, али очекује више поштовања од ЕУ

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Бледу да Србија остаје посвећена европском путу, али да очекује више поштовања од Европске уније и да то неће да крије.

Вучић је на отварању Бледског стратешког форума, у кратком обраћању на отварању лидерског панела "Европа после Брегзита и ковида 19", рекао да постоји део грађана који не подржава европске интеграције, посебно због косовског питања, али да то не утиче на политичку одлуку да је Србија на европском путу.

Председник је навео да је увек био веома јасан и да увек понавља поруку да је Србија на европском путу и да му је посвећена, али да Србија такође види да она није главна тема међу земљама ЕУ, што је, каже, и нормално у овим околностима.

На коментар модератора Ника Гауинга, иначе гостујућег професора Краљевског колеџа у Великој Британији, да је током Светског економског форума ставио до знања да је Србија заинтересована за ЕУ до одређене границе, Вучић је рекао да је тада говорио о томе да је Србија очекивала више поштовања од Европске уније.

"Можда су и људи из ЕУ очекивали више поштовања с наше стране. Обе стране би требало да учине колико могу да побољшају ствари. Морам да кажем да је то нешто што морамо да урадимо за заједнички бољитак", рекао је Вучић.

На опаску Гауинга да је Вучић тада за Јуроњуз рекао да Србија није веома ентузијастична, Вучић је истакао да је то тачно, јер постоји 40 процената грађана који су против уласка у ЕУ, махом због тога што виде ЕУ као организацију која прави притисак кад је у питању косовска независност.

"То је истина, али то не утиче на наше политичке одлуке. Ми смо на европском путу, видимо много тешкоћа, не припадамо напредним економијама, али нећемо ући ове године у рецесију, иде нам добро", напоменуо је Вучић.

Како јавља извештач РТС-а, углавном су се сви они који воде владе у централној Европи жалили на двоструки однос ЕУ.

И премијер Мађарске Виктор Орбан и премијер Чешке Бабиш су поменули Србију.

"Без проширења ЕУ и прихватање Србије као пуноправног члана нећемо имати потпуну европску архитектуру", рекао је Орбан. Бабиш је истакао да Србија мора бити у Шенгену одмах.

Пре пола сата председник Вучић је напустио панел како би разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел. 

На 15. Бледском стратешком форуму председник Вучић данас разговара и са специјалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво