Вучић: Први ћу да примим вакцину, влада после разговора у Белој кући, можда се и Трамп појави

Ситуација са коронавирусом у Србији је много боља него у региону, рекао је председник Александар Вучић и истакао да морамо и даље да будемо опрезни, јер мора да се живи са опаком болешћу. Вучић је истакао да ће одлука о новој влади бити донета након састанка у Белој кући почетком септембра. Напомиње да ће сви платити велику цену као последицу пандемије коронавируса и каже да га "највише брине оно што ће бити тема разговора у Вашингтону и Бриселу, по питању Косова и Метохије".

Александар Вучић је за ТВ Прва рекао да "никада не можете до краја да се опустите или да кажете да можете да одахнете, али много је боља ситуација у Србији, него у региону, па и у Европи и свету".

Истакао је да је проценат новозаражених данас "изузетно добар", те да се нада да ће тако и остати до пресека у 14 сати.

"Нижи је проценат заражених данас него јуче у ово време. И врло су ниски проценти, али и даље није крај и морамо да се боримо", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је данас мање пацијената, данас 52 на респираторима, смањен је притисак на болницама, у којима је сада мање од 1.200 људи, а неке болнице излазе из ковид режима.

"Али, морамо да будемо опрезни, да наставимо да живимо са овом опаком болешћу и да наставимо да радимо, јер ће на крају сви платити високу цену, највишу у савременој историји, због коронавируса", рекао је Вучић.

"Први ћу да примим вакцину"

Председник Александар Вучић изјавио је данас да би се први вакцинисао против короне, првом вакцином која стигне, а да ће наши стручњаци рећи која је вакцина добра.

Илуструјући утицај теорија завере на размишљање људи о вакцини, Вучић је рекао да од три његова саветника - један неће "Астразенека" вакцину, европску, један неће руску, а трећи неће кинеску...

"Ја ћу да примим први вакцину. Чекам да наши стручњаци кажу која је добра", рекао је Вучић за ТВ Прва.

На питање када ће вакцина, одговорио је - у наредна три месеца.

"Очекујем у наредна три месеца, пре краја године и то је онда крај короне и свега другог", рекао је Вучић.

Додао је да не може и не жели да се бави антивакциналним лобијима и свим бесмисленим и ужасавајућим причама, које, каже, спречавају напредак земље и економије... већ да ће се борићу против свих таквих теорија завере.

Брине оно што ће бити тема у САД и Бриселу, могуће да и Трамп буде на састанку

Председник Вучић изјавио је да га брине тема разговора у Вашингтону и Бриселу, питање Косова и Метохије.

Вучић је констатовао да ће сви платити велику цену као последицу пандемије коронавируса, а на питање коју ће цену плаити Србија и брине ли га како ће изгледати јесен каже да га "највише брине оно што ће бити тема разговора у Вашингтону и Бриселу, по питању Косова и Метохије".

Додао је да Србија мора и даље економски да напредује, уз све изазове са коронавирусом.

Састанак представника Београда и Приштине у Вашингтону, планиран за 2. септембар, биће вероватно одржан 3. и 4. септембра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за ТВ Прва рекао да је састанак померен због тога што, како су му рекли, постоји могућност да се, ако би се нешто постигло, појави и председник САД Доналд Трамп.

Истакао је да је спреман, припремљен, те да се цео живот бори, и да од када је постао премијер, а потом председник државе зна шта може да се очекује на таквим разговорима.

"Не идете тамо на пикник и лаке разговоре, очему год да разговарамо. Када причамо о економији знам да неће Албанци да разговарају о томе. Они уопште нису заинтересовани за економске разговоре", казао је он.

Вучић је истакао да Србији није проблем да прича о било чему, али да се поставља питање "шта можете да понудите".

"То да признамо независност Косова, а да за то добијемо подршку за евроатлантске интеграције, ајде изађите са нечим што је озбиљније и о чему можемо да разговарамо", поручио је Вучић.

Рекао је да је изасланик председника Трампа Ричард Гренел имао добре идеје.

Указао је да председник Трамп има бољу политику према Србији него претходне администрације и да се са више поштовања не односи према Србији.

"Такозване преговоре о свим кључним питањима за постизање онога што смо пре десет година започели о свеобухватном споразуму о нормализацији односа, а не признању, међутим водимо под окриљем Брисела. Ово у Вашингтону мора бити нешто друго. Верујем и надам се да ће бити економске теме", казао је Вучић.

Ускоро коначна одлука о формирању Владе

Председник Вучић није желео да прецизира с ким ће СНС формирати нову владу и рекао да ће одлука о томе бити ускоро донета.

Гостујући на ТВ Прва, Вучић је рекао да СНС има добре односе и са Социјалистичком партијом Србије и са СПАС-ом, као и да поштује и једне и друге.

"Коначна одлука биће ускоро донета", рекао је Вучић, а на питање новинара да ли ће то бити након састанка у Белој кући, председник је то потврдио.

"Бошњацима нећу бити непријатељ шта год радили"

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да никада није говорио против интегритета Босне и Херцеговине и да ради на најбољим односима са Бошњацима и истакао да политичко руководство Бошњака већ дуго времена на силу покушава да од пријатеља направи непријатеље што је, како је оценио, велика грешка.

"Ја им нећу бити непријатељ шта год радили и како год се понашали и увек ћу радити на најбољим могућим односима са Бошњацима", рекао је Вучић, гостујући на телевизији Прва.

Вучић је тако одговорио на оптужбе Странке демократске акције Бакира Изетбеговића да води агресивну политику и да има територијалне претензије према БиХ, које су уследиле након што је председник Србије најавио да ће у Београд позвати српске лидере у БиХ, Милорада Додика и Жељку Цвијановић, како би разговарали о документу у којем се аргументују антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ, те двоструки стандарди западних земаља у готово идентичним ситуацијама, везаним за статусе РС и Косова.

СДА је оценила да је то координисано деловање председника Србије са руководством РС ради повезивања статуса Косова са РС у актуелним преговорима Београда и Приштине и да представља наставак агресије на БиХ с циљем угрожавања њене целовитости.

Где сте ви то чули од мене, упитао је Вучић.

"Јесу ли прислушкивали тајне разговоре, био би страшан прекршај да јесу. А и да су прислушкивали тајне разговоре, то нису могли да чују", рекао је Вучић.

Навео је да му је Додик недавно у Бањалуци рекао да има одређене идеје, након чега га је Вучић замолио да му, уколико РС очекује нешто од Србије, пошаље та документа да се са њима упозна.

"Наравно да ћу увек да прочитам, ја сам документ два пута прочитао и нећу да се изјашањавам док са њима не разговарам. То је сва моја улога у томе", рекао је Вучић.

Каже да неће да се расправља са политичком партијом којој пада рејтинг и која жели да га подиже тиме што ће им Вучић одговарати, истичући да су у земљи и региону сви важни само ако нападну Вучића, те да зато не нападају ни Додика ни друге, јер налазе "већу мету".

"Политичко руководство Бошњака на силу покушава да од пријатеља направи непријатеље што је велика грешка њихова, то раде већ дуго времена, не од јуче. Ја им нећу бити непријатељ шта год радили и како год се понашали и увек ћу радити на најбољим могућим односима са Бошњацима", рекао је Вучић.

Он је навео да СДА нема никакав доказ за то што су саопстили те додао да је јуче цео дан молио представнике СНС да не одговарају.

"Они немају појма каква ће бити моја реакција у среду, када дођу представници РС у Београд. Нити знају нити су чули нити сам некоме саопштио", рекао је Вучић.

Истакао је да никада није говорио против интегритета БиХ и да је увек говорио о потреби да постоје најближи односи Срба и Бошњака.

"Ми ћемо да инсистирамо на најбољим могућим односима са Бошњацима, радићемо све у Србији, подизаћемо Нови Пазар, Сјеницу, Тутин", рекао је Вучић.

Истакао је да су одговори Београда увек због Бошњака који живе у Србији благи и умерни и да увек стоји испружена рука према њима.

"Ја њих разумем, не могу да буду много велики и важни уколико би им мета био Додик или било ко други из БиХ, они су на светском нивоу, Србија, Русија, светске силе се уротиле да руше БиХ... Не пада нам на памет", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија решава своје проблеме, и то, чини се, боље него други, јер Србија више не заостаје за БиХ, већ је испред.

У економију уложено више од готово свих европских земаља

Пропорционално својој величини уложили смо и помогли опстанак српске економије, погођене пандемијом коронавируса, више од готово свих европских земаља истакао је председник  Вучић, додајући да је све то било могуће захваљујући паметном вођењу јавних финансија.

 

Навео да је висина јавног дуга Србије сада 57,5 одсто БДП-а због свега, али је наш јавни дуг најмање порастао од свих земаља.

Вучић је указао на помоћ хотелијерима у градовима, око 500 евра по кревету, истичући да су ван те помоћи остали хотелијери из Параћина, Голупца, Градишта и других места која немају статус града, што ће бити исправљено.

"И они ће добити помоћ", напоменуо је Вучић и додао да није било потребе да се помаже хотелијерима у бањама и планинским центрима, јер су њихови капацитети попуњени.

"Ово смо урадили секторски, циљано, добро, помогли смо грађанима са 100 евра, као и малим и средњим предузећима", казао је Вучић.

На питање да ли ће бити још помоћи и новца, Вучић је рекао да "нисмо ми чудотворци који ће нешто из неба да додајеш..., али ово смо могли јер смо се паметно понашали".

Указује да ће се Србија најмање задуживати од свих других.

"Желимо да сачувамо економију, фабрике.. Имаћемо мањак новца и у НСЗ, РФЗО.. Са мањком новца, мања је и наплата пореза и прихода у буџету. Зато морамо да подижемо економију, да помогнемо свима", рекао је Вучић.

"Телеком више није овца за шишање"

Проблем је настао због тога што Телеком више није овца за шишање и што више не могу да пљачакају државну и народну имовину, како су то радили раније, изјавио је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара Прва ТВ како коментарише тврдње дела опозиције и Јунајтид групе да Телеком не послује транспарентно.

"Важно је да они послују транспарентно, један другом продају фирму у Бугарској, па прође преко 50 фирми да се затре траг парама где су завршиле, а све те приватне компаније су настале на томе што су преко људи из Телекома снажили своје позиције да би се они приватно обогатли и дошли дотле да Телеком буде мањи кабловски оператер него што је неки приватни партнер", нагласио је Вучић.

Вучић истиче да не могу више да "шутирају по туру Телеком, а они да буду све јачи и да говоре о Телекому као глупанима и тупанима о којима нико не брине и поручио: Има ко да брине".

"Има људи који хоће да брину о својој змељи и да не узлазе у дилове са лоповима и тајкунима", казао је Вучић.

Дода је да је "Телеком" акционарко друштво мора на тржишту да се понаша исто као и сви други конкурентни.

"Хоћете да причамо колико у авансима дају неке друге компаније, а проблем је када Телеком нешто уради, је л то проблем, реците сами радницима да хоћете да уништите 3.000 радника у 'Телекому'", поручио је Вучић.

Истиче да без обзира на то расте "Телекомова" тржишна вредности и да је у десет пута бољем стању него конкуренти и да је зато нервоза велика.

"Поједине политичаре није срамота да се хвале тиме да раде за тајкуне и ситан новац да би показали колико су у стању штету да направе нечему где има државног капитала. Ја да се борим против државног капитала и народног капитала - не пада ми напамет", напоменуо је Вучић.

Стање у пољопривреди сваке године све боље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ова година била добра за пољопривреду, да су малинари задовољни ценом малине, а да је највише проблема било са вишњом.

Вучић је казао да је држава помагала и да ће настави додатним мерама да помаже пољопривреднике.

"Малина ове године има одличну цену, зато сте малинаре слабо чули, али малина је вредан производ и срећан сам што три или четири српска села малинама покривају 90 одсто тржишта Скандинавије", рекао је Вучић.

Највише проблема је било са вишњом из Мерошина и у Прокупачком крају, каже Вучић и додаје да им је држава помогла, али да то није било довољно.

Оценио је да пољопривредна производња сваке године расте и да сваке године имамо више рода кукуруза, пшенице, соје у односу на сваку претходну годину.

Ове године, додаје, било је углавном проблема са родом брескви и кајсија, због града, иако је, каже, испаљено више ракета него досад.

"Суштински када гледате ситуацију у пољопривреди у целој Србији имамо добру ситуацију", рекао је Вучић.

Важно да држава настави да улаже

Председник је одговарао и на питања грађана, а једно од њих било је зашто не могу да нађу посао, на шта је Вучић одговорио да се држава сваког дана бори за нове инвеститоре.

"Ми можемо да запошљавамо ако доводимо нове инвеститоре", рекао је он и додао да Србија сада има најнижу стопу незапослености која је око десет одсто што је, истиче, на нивоу ЕУ.

Констатовао је да је та стопа незапослености остала на истом нивоу чак и сада у време кризе изазване пандемијом вируса корона и додао да друге европске земље бележе раст стопе незапослености.

Говорећи о новим инвестицијама, Вучић је најавио да ће бити добрих вести и за грађане на северу Србије, али и широм централне Србије.

Важно је, додаје, да држава настави да улаже у инфраструктуру, у путеве, пруге, водовод и канализацију.

Навео је да ће у Србији почети изградња постројења за пречишћавање водоводне мреже за целу Србију, да се гради Моравски коридор, аутопут Сремска Рача - Кузмин, аутопут Рума-Шабац и брза саобраћаница ка Лозници.

Вучић је рекао да се ускоро очекује потписивање уговора за почетак изградње Фуршкогорско коридора, као и да ће се радити ауто-пут до Пожаревца, а онда и брза магистрала до Голупца.

Ојачава се наменска индустрија

Вучић је истакао да држава хоће додатно да ојача фабрику Крушик и друга предузећа наменске индустрије и најавио да ће СДПР узети огромне количине граната и ракета из ваљевског "Крушика".

"Сада се боримо за Ваљево (Крушик) и сада правимо велику ствар са СДПР, хоћемо да га ојачамо, да СДПР узме огромене колицицне граната и ракета из Крушика и мудуларних пушака из Крагујевца, да додатно уанпредимо технолошки производни процес", рекао је Вучић.

Каже да ће бити наручене и десет пута веће количине војних возила из ФАП-а, затим да коначно Застава Терво заврши технологију такозваног независног вешања за возила, да не морамо то да увозимо.

"Желимо додатно да наручимо велике колицицне домаћег оружја и оруђа да би помогли опстанак наменске индустрије", нагласио је Вучић и додао да је најлакше било да се наменска уништава као што је то радила претходна власт.

Истиче и да су афере свакако пореметиле наменску индустрију, као и свака прича о увозу и извозу оружја.

"Чему је служио потпуно бесмислени напад на Србију, како смо извозили муницију и оружје у Јерменију? И шта са тим, у Азребејџан смо десет пута више извозили и шта хоћете да не извозимо нигде", запитао је Вучић.

Наводи да се све ради транспарентно и да оружје не може да се извози ако су то забраниле УН и да ће Србија извозити свима тамо где нема забране.

"Сада смо донели одлуку због веома специфичних односа са Азербејџаном и Јерменијом да кажемо продавцима да се ту зауставе бар неко време, пошто је то постала главна тема у њиховм односима, а пријатељи су нам и једни и други. Морамо да извозимо, могу да разумем новинаре да говоре против тога, али не да то раде поједини политичари и тако угрожавају 17.000 запосленихи у наменској индустрији", напоменуо је Вучић.

Важно да Србија има споменик посвећен Стефану Немањи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да критике и придике на споменик Стефану Немањи у Београду држе људи из политичке странке чији је председник довео Великог брата у Србију и на томе зарађивао.

"Драган Ђилас је довео Великог брата у Србију и зарађивао на њему. Смета им споменик Стефану Немањи, а не смета им Велики брат", рекао је Вучић на телевизији Прва.

Вучић је рекао да не зна ни за једну ствар на којој се радило у Србији, а да део јавности није био против тога, наводећи да то није ствар укуса, већ доброг односа према својој држави.

Истакао је да је Стефан Немања оснивач српске средњовековне државе и да је зато важно да Србија има споменик посвећен њему, подсетивши још једном да оснивач лозе Немањића нема ниједан споменик у нашој земљи.

Приметио је и да је Емир Кустурица, који је био члан комисије за споменик, у одговору редитељу Горану Марковићу, тачно нагласио, "разобличавајући лицемерје лажне српске елите", да бисмо радо видели како изгледа споменик на неком другом месту, али да тог споменика нема.

"Нисмо никакву пажњу посвећивали Стефану Немањи, а да не говоримо да је то место где ће бити споменик било ругло Београда, најружније место у Београду", рекао је Вучић.

Он је додао да је сада стара железничка станица обновљена, а да је цео Београд на води једно од најлепших места у Европи, а променада најлепша у Европи.

Вучић је рекао и да споменик Стефану Немањи гради један од највећих светских вајара, Александар Рукавишњиков и да ће споменик бити импресиван.

"Коме, ако не Стефану Немањи", рекао је Вучић.

Вучић каже да је Београд космополитски град, у којем може да се слуша и српска и хрватска и босанска музика, као једини град у региону у којем је то могуће, али да је Београд српски град и да тога не треба да се стидимо.

Истакао је да је обавеза Србије да чува српску традицији и да Београд буде светска метропола, да не показујемо мржњу ни према странцима ни према било којој мањинској групи.

"Не вређамо туђе жртве, али морамо да постујемо своје", рекао је Вучић и додао да пре њега нико није одао почаст борцима са Кошара, није се говорило о агресији НАТО 1999. године...

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво