Ђорђевић: Наплата пореза и доприноса на нивоу прошле године, као да нема короне

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже за РТС да упркос епидемији коронавируса у Србији нема повећаног броја отказа у односу на прошлу годину.

За петак је заказан састанак представника државе, синдиката и радника, а најављено је да ће се разговарати и о повећању минималне цене рада.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да је господин Зоран Стојиљковић као председавајући заказао колегијум на којем треба да се договоре о дневном реду.

"Прочитао сам да је један од предлога и преговори о минималној цени рада, видећемо шта ћемо да се договоримо. Битно је да свакако идемо ка томе да Србија 2025. године има просечну плату 900 евра и просечну пензију 450. Како ће ова станица бити завршена и како ће преговори бити завршени, видећемо. Битно је да циљ буде испуњен", каже Ђорђевић.

Истиче да су синдикати и радници врло разумни и знају каква је ситуација у земљи.

"Нема скока у броју отказа" 

Министар Ђорђевић апелује на раднике који нису добили исплаћене минималце за време епидемије да се јаве Инспекцији рада.

"Нама је потребна сарадња с њима. Штитићемо њихова права, али нам треба доказ за то. Биће потпуно анонимни, договорићемо се са Инспекцијом рада како да изађемо на терен и у складу са законом заштитимо њихова права", поручује Ђорђевић.

Када су у питању радници који су остали без посла због епидемије коронавируса, министар Ђорђевић каже да у односу на прошлу годину немамо скок у броју отказа.

"Последњи податак који имам из ПИО фонда јесте да смо, када поредимо овај месец и наплату пореза и доприноса, на нивоу прошле године, као да нема короне. Чак смо и премашили оно што је било предвиђено", наглашава Ђорђевић.

"Број заражених у старачким домовима увећан, али не реално"

Министар Ђорђевић каже да су тренутно коронавирусом заражена 72 радника и 147 корисника старачких домова.

"Онога тренутка када имамо индицију да је неко заражен, ми га стављамо на листу. Када су у питању радници, без обзира на то да ли су радили или били на одмору, а велика већина њих је била на боловању или годишњем одмору, где се на тесту по повратку испоставило да су позитивни", објашњава Ђорђевић.

Каже да кориснике скидају са листе заражених тек када имају два негативна пи-си-ар теста.

"Још немамо тај други урађен, али ти корисници немају никакве симптоме. Ми тај број имамо увећан, али није реално увећан", сматра Ђорђевић.

Истиче да се пријем нових корисника у домове већ врши уз обавезан карантин од 14 дана.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво