Курти тражи помоћ од странаца, указује на могућу хуманитарну катастрофу

Бивши косовски премијер и председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти позвао је амбасадоре у Приштини да њихове земље помогну косовском здравству, јер ће, како каже, од јесени имати хуманитарну катастрофу.

"Поштовани амбасадори и дипломате, већ сам много пута са вама изнео те ставове на нашим састанцима. Сада, у име народа Косова, јавно вас позивам, као и ваше земље да косовским здравственим установама обезбедите сву медицинску опрему и људске ресурсе како би нам омогућили да спречимо да се здравствена криза претвори у хуманитарну катастрофу", написао је Курти у писму међународним дипломатама.

Навео је да је епидемиолошка ситуација у последња два месеца на Косову постала драматична, да је до сада умрла 341 особа, да је 10.419 је заражено, те да постоји 4.020 активних случајева.

"У последње две недеље имали смо у просеку десет смртних случајева дневно, прво место по броју умрлих од ковида 19 на милион становника", навео је Курти и додао да је на Косову свакодневно на стотине позитивних случајева, са више од 50 позитивних међу тестиранима.

Тврди да у болницама нема више места, да су све јединице интензивне неге заузете, док лекари, специјалисти и медицинске сестре раде дању и ноћу под огромним притиском и стресом.

"Више од 1.000 здравствених радника је до сада заражено. Ако се ова драматична ситуација настави, ускоро ће нам недостајати довољно кисеоника да бисмо спасили пацијенте. Будући да научници предвиђају пораст инфекција у јесен и зиму, ситуација ће даље да се погоршава, проузрокујући хуманитарну катастрофу", подвукао је Курти у свом писму.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво