Брнабић: Гарантујем да ће Србија бити једна од првих земаља која ће добити вакцину

Вакцина ће бити у земљи тек када буде потпуно безбедна, а све протоколе и документацију о фазама тестирања наши стручњаци већ данас гледају, поручује председница Владе Ана Брнабић. У уторак одлука о моделу наставе од септембра, додаје Брнабићева. Не разумем чин Бориса Милошевића да оде у Книн, каже премијерка.

Ана Брнабић је, гостјући у на ТВ Прва, рекла да Србија преговара са неколико држава о вакцини и додала да ћемо бити међу првих 20 земаља које ће је добити.

"Гарантујем да ће Србија бити једна од првих земаља која ће добити вакцину, вакцина ће бити у земљи тек када буде потпуно безбедна а све протоколе и документацију о фазама тестирања наши стручњаци већ данас гледају", навела је председница Владе.

Премијерка је рекла да имамо 11 узастопних дана у којима опада број хоспитализованих.

Последњих дана, каже, имамо више отпуста него пријема у болнице због коронавируса.

Истиче да је Србија далеко од рестриктивних мера и полицијског часа.

Додаје да мере које су сада на снази остају још неко време, јер је важно, каже, да задржимо дисциплину.

Када је реч о лабораторијама за пи-си-ар тестирања, Брнабићева је рекла да се са тим не одуговлачи, али и да сене смјуе по цену било чега дати дозволе, јер би имали много више штете него користи.

"Све лабораторије које имамо у овом тренутку морају да имају зграду само за то, посебне услове за преузимање брисева и њихово чување", објаснила је Брнабићева.

Рекла је да се тренутно захтевима приватних лабораторија бави инспекција Министарства здравља.

У уторак одлука о настави 

Ана Брнабић је, гостујући на ТВ Прва, рекла да Министарство просвете ради на упутству и да ће у понедељак бити одржан финални састанак, коју ће Кризни штаб у уторак усвојити.

"Најближи смо томе да од 1. септембра ђаци од првог до петог разреда похађају наставу у школама", рекла је премијерка.

Након тога, каже, министар просвете обавестиће јавност како ће изгледати настава у предстојећој школској години.

Указала је да ће бити издато упутство за родитеље, да се са УНИЦЕФ-ом, припрема и видео који ће бити емитован на свим националним фреквенцијама, а који се тиче понашања ђака у школама, али и како родитељи да обезбеде да болесна деца не иду у школу, како да се то проверава.

Упитана за универзитете рекла је да ту држава нема толико ингеренције због аутономије универзтета.

"Трудићемо се да им будемо на услузи, да пружимо стручну помоћ и све остало. Препорука је све оно што је било до сада, да се на фалултетима држи настава уз обавезне мере превенције, ношење маски, држање дистанце, стално чишћење и проветравање просторија. Колико ту сами факултети раде је до аутономије универзитета", објаснила је Брнабићева.

Казала је да не постоји много простора за државу да утиче на то, осим стручне пдоршке коју може да пружи, и преко студентског смештаја и изолације за студенте који буду заражени.

Брнабић: Не разумем чин Бориса Милошевића 

Премијерка Србије оценила је да су односи Београда и Загреба изузетно комплексни, и даље изузетно тешки истичући да Србија увек шаље поруку мира и помирења, чак и када обележава трагедије које је доживео српски народ.

Рекла је да су управо поруке мира и помирење за њу најважније поруке у говору председника Александра Вучића приликом обележавања хрватске војно-полицијске акције "Олује" 1995. када је из Хрватске избегло више од 220.000 Срба.

"Желимо помирење, мир, не тражимо од вас да се извињавате, признајте геноцид у Јасеновцу, али желимо да нас пустите да тугујемо тај дан или тих дана. Желимо помирење, али не и понижење, на које нећемо пристати", казала је Брнабићева.

Упитана да прокоментарише то што је званичник организација Срба у Хрватској Борис Милошевић присуствовао прослави акције "Олуја" у Книну, Брнабићева је казала да је за њу тешко да говори о томе и додала да се она држи и слаже са државном политиком коју је по том питању зацртао председник Вучић.

"Ми не желимо да се Срби више деле где год да живе, да ли у БиХ, Хрватској... већ да им пружимо подршку и будемо јединствени и зато је мени тешко да јавно осудим то што је Милошевић урадио", навела је премијерка.

Додала је да жели да пружи подршку Србима у Хрватској, али не може да подржи Милошевићев чин.

"Не разумем зашто је то урађено, разумела бих да су Срби нешто добили, да оде тамо када Срби који су повратници добију струју, али да урадите то када се ништа од тога није десило, у нади да ће повратници добити струју у земљи чланици ЕУ у 21. веку, то не разумем и то је јако понижавајуће", нагласила је српска премијерка.

Како каже, све теже речи и неслагања остављају се за састанке иза затворених врата.

Наводи да су Срби у региону нешто јачи управо јер је Вучић кренуо да их окупља.

Политика Србије је да матица Србима у региону помогне да не забвораве свој језик, традицију, културу, казала је Брнабићева и додала да се зато сада у Словенији први пут учи српски језик у школама са српским ђацима.

"То је нова политика држава Србије, политика од 2014. године, имали смо земљу која није обележавала трагедију у 'Олуји', као да нисмо желели да повредимо Хрватску, да ли се знало о бици на Кошарама, ја сам знала јако мало, а ти људи су избачени из Војске Србије да се не би причало о томе", истакла је Ана Брнабић.

Подсећа и да се до 2014. није обележавало ни НАТО бомбардовање, осим што се о томе говорило у кампањи.

Упитана зашто су Срби једино интерно расељени народ из Хрватске, Брнабићева каже да је то је тешко питање, као и да се ти проблеми решавају од 2014. године.

"Почели смо да решавамо проблеме од 2014, после 20 година и то сви знају. То су биле скоро табу теме, не само што се десило од злочина над Србима, не само 'Олуја' већ и многи други злочини, па и јунаштва, као што је битка на Кошарама. Тек 2014. ми смо кренули да говоримо о томе, да решавамо та питања, њихове проблеме попут стамбеног питања, одавање почасти, туговање са њима", казала је премијерка.

Додала је да у сваком случају по том питању остаје још много да се уради.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво