Вучић: Ситуација са коронавирусом повољнија, али није време за опуштање

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је до јутрос у Србији било хоспитализовано 3.519 особа, што је за око 2.000 мање него пре десетак дана. Истиче да то на најбољи начин говори колико је данас ситуација повољнија, али упозорава да није време за опшутање, већ за још одговорнији приступ борби против коронавируса. Укупна вредност пакета помоћи привреди 5,8 милијарди евра.

Александар Вучић је, на конференцији за новинаре, рекао да је важно да се види свакодневно смањење процента оболелих и да верује да то може да се настави ако се будемо озбиљно понашали.

Најавио је изградњу нових ковид болница, истичући да у понедељак крећу радови на новој ковид болници у Крушевцу. Истакао је да, ако се и успешно реши проблем помоћу вакцина, та и београдска болница ће постати мултифункционалне и моћи ће да примају болеснике с другим врстама болести.

"То је важно за ширење капацитета за јесен, када се очекује укрштање коронавируса и грипа", навео је Вучић.

Напоменуо је да је важно да се брине о лекарима и медицинским сестрама, и да мора да се пронађе начин да један део њих добије одмор, да би били припремљени за јесен.

Навео је да истовремено мора да се води рачуна и о другим пацијентима, и да су и током овог периода примани сви ургентни случајеви.

Рекао је и да први пут може да се каже да на Институту за онкологију у Београду нема листе чекања за лечење карцинома дојке.

"Честитам лекарима, здравству, свима што су у томе успели", рекао је председник и најавио нове радове на болницама и клиничким центрима. 

За десетак дана креће обнова и улагање у четири болнице 

Вучић је најавио да ће за десетак дана кренути обнова и огромно улагање у четири болнице у Србији – Врању, Пироту, Кикинди, Ћуприји.

Председник Србије је рекао да ће за мање од годину дана бити завршен КЦС у Београду, да се убрзано настављају радови на Инфективној клиници КЦС, али и да се раде болнице у Аранђеловцу, Смедервској Паланци, Прокупљу, Лозници.

Према његовим речима, ускоро креће и реконструкција КЦ Војводине у Новом Саду, али и КБЦ Бежанијска коса, где ће бити изграђена два додатна онколошка блока, са два нова линеарна акцелератора за зрачну терапију.

"Желимо да КБЦ Бежанијска коса буде боље припремљен за јесен него што је то данас", рекао је Вучић.

Пакет помоћи вредан 5,8 милијарди евра 

Говорећи о помоћи привреди, Вучић је предочио да је укупна вредност пакета помоћи 5,8 милијарди евра, што је 12 посто БДП-а.

"Важно је што је данас у шест сати отворен трезор, од девет сати банке пребацују новац за 235.372 привредна субјекта где ради 1.016.535 запослених од 155 евра, 18.000 динара по запосленом", рекао је Вучић. 

Председник Вучић је најавио да ће још једна транша бити уплаћена у септембру. 

Према његовим речима, додатна вредност овог пакета је што се односи и на 13.550 нових предузећа основаних од марта. 

"Немамо мањи број запослених и према евиденцији НСЗ и према оном што видимо кроз исплате које дајемо, већ имамо нешто већи број запослених", рекао је Вучић. 

Председник је истакао да је задовољан што види да су мере дале резултате.

"У другом кварталу само је Литванија испред нас" 

Србија ће у првој половини године бити по привредном расту прва или друга у Европи, изјавио је Вучић.

Каже да држава много помаже српску привреду, која је већ била добро припремљена, имајући у виду њену жилавост и финансијску стабилност, и да смо у првом кварталу били први у Европи по привредном расту, а у другом кварталу само је Литванија испред нас, а чекају се још резултати за Ирску и Мађарску.

Вучић је указао да Литванија није имала толико проблема са ковидом као Србија.

"У другом кварталу је еврозона имала минус 14,4 одсто привредни раст, Србија минус 6,5 одсто, Немачка 11,7 одсто и Шпанија 22,1 одсто", рекао је Вучић.

Вучић истиче да ћемо несумњиво бити бољи од сваке земље у региону и први или други у Европи у првој половини 2020. године.

То, како каже, не значи да је свима лепо већ да ћемо имати тешкоће, али да ћемо проћи боље него други. 

Вучић је рекао да се нада да ће од септембра "Леони" почети нормално да ради. 

Забележен раст од 2,3 одсто у индустрији 

Пропорционално својој снази и величини, Србија је појединачно највише уложила у санирање последица епидемије коронавируса по привреду, каже Вучић и додаје да зато очекује да на годишњем нивоу нема негативан раст, што би значило да смо први у Европи. 

Вучић је рекао да је очекиван пад грађевинарства у другом кварталу од 2,6 одсто, али да су учињени помаци, већ у јуну, у индустрији и у грађевинарству.

Према његовим речима, забележен је раст од 2,3 одсто у индустрији, али да ће грађевина морати још снажније да расте и да се улаже у путеве и железницу.

Пољопривреда у другом кварталу има раст од два одсто, рекао је Вучић.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи