У Приштини у петак о нацрту закона о вредностима ОВК

Посланици косовске скупштине разматраће у петак 7. августа нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова, упркос позивима страних дипломата и представника Срба да ће њиме бити угрожена слобода говора и да ће појачати ионако постојећи страх код свих неалбанских етничких заједница на Косову и Метохији.

Предлог закона предложила је Демократска партија Косова још почетком 2018. Године. Сада када је против оснивача те странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине, средином прошлог месеца косовска влада подржала је нацрт закона и упутила га скупштини.

У нацрту се наводи да је сваки јавни званичник и косовски грађанин дужан да "поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом у било које време и околностима у земљи и иностранству".

Нацртом се легализује институционална и грађанска обавеза заштите имиџа ОВК, затим предвиђа успостављање ратног музеја и дана сећања на сукоб окончан 1999. Године.

Према нацрту закона, такозване ратне вредности укључују саму ОВК као оружану војну формацију, њене ветеране, заставу, заклетву, грб, генералштаб, политички директорат, штабове оперативних подручја и архива, као и меморијални комплекс Адема Јашарија у Преказу.

Наводи из нацрта закона нису оставили равнодушним медјународне дипломате у Приштини, пре свих америчког амбасадора Филипа Коснета, који је упозорио да је предложени закон погрешан начин показивања поштовања према ОВК.

"Криминализује се слобода говора, застрашују се грађани и има скупу цену. Њиме се одвраћа од практичних напора за разумевање и подучавање историје Косова", поручио је Коснет у објави на Твитеру.

Саветовао је и упитао албанске политичаре у Приштини "када ће преусмерити енергију на економију и ковид 19".

Ако косовска скупштина усвоји предлог закона, а најаве су да хоће, јер су се за нацрт закона изјаснили И опозициони посланици покрета Самоопредељење, буџетска издвајања износиће више од два милиона евра за те намене.

Косовска влада одобрила је нацрт закона дан пошто је у Хагу почело четвородневно испитивање осумњиченог косовског председника Хашима Тачија. ДПК и Организација ратних ветерана ОВК сматрају да ће посланици подржати закон упркос политичким разликама.

Представници Срба на КиМ истичу да их брине најава гласања за нацрт закона о вредностима ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

Пример је случај бившег министра у косовској влади Ивана Тодосијевића, осудђеног првостепено крајем прошле године у Приштини.

Тодосијевић је осуђен због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану, када је рекао да је повод за агресију на Србију била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије.

"Измишљен је Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао", рекао је тада Тодосијевић и онда осуђен на две године затвора због "подстицање на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију".

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво