Сећање на "Олују" не бледи, жртве се не смеју заборавити

Дан сећања на злочине над Србима у Хрватској у Србији се обележава са великом тугом и сетом, док је у Хрватској то највећи национални празник, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић. Потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић, наводи да српски народ никад неће заборавити своје жртве, али да је важно да Србија и Хрватска за будућност траже другачије путеве од оних из прошлости и да као суседи граде добре односе.

Ана Брнабић је на телевизији Пинк рекла да се "Олуја" обележава у Србији и Хрватској на два потпуно различита начина, те да се налазимо у комплексном тренутку и да је пред Србијом много изазова.

"Данас је тежак дан, сутра је такође тежак дан, сећање на злочине над Србима у Хрватској, обележавање 'Олује' на два потпуно различита начина, код нас са великом тугом и сетом. Увек је тешко када видите људе који су били у тој колони, многи имају рођаке који то нису преживели", рекла је Брнабићева.

Навела је да је сећање на српске жртве у Хрватској почело да се обележава тек када је Александар Вучић преузео одговорност за државу.

"Пре тога нисмо се усуђивали да обележавамо дан сећања на зочине над Србима, па ни НАТО бомбардовање ваљда да не би повредили оне који су нс бомбардовали", рекла је Брнабићева која ће вечерас са председником Вучићем у Сремској Рачи присуствовати обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја".

"Жртве не заборављамо, али морамо да градимо бољу будћност"

Потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић, рекла је поводом годишњице хрватске војне акције "Олуја", да српски народ никад неће заборавити своје жртве, али да је важно да Србија и Хрватска за будућност траже другачије путеве од оних из прошлости и да као суседи граде добре односе.

"Србија неће дозволити да се избрише сећање на хиљаде убијених и више од 250.000 прогнаних Срба", каже Михајловићева, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

То је, како каже, најмање што можемо да урадимо за све који су изгубили живот или су били приморани да напусте домове само због тога што припадају српском народу.

"То сећање нас и обавезује да покушавамо да градимо другачије односе са Хрватском, како бисмо у нашем региону створили услове за мирну и стабилну будућност", рекла је потпредседница Владе.

Изразила је жаљење што нас обележавање "Олује" сваке године изнова подели јер се у Хрватској слави победа, док се у Србији сећамо убијених, несталих и прогнаних Срба.

"Али, то не сме да нас обесхрабри да, због будућности, тежимо приближавању, бољој сарадњи између суседа и покушамо да решавамо отворена питања", оцењује Михајловићева.

Радојичић: Сећање на "Олују" никада неће избледети

Градоначелник Београда Зоран Радојичић поручио је на 25. годишњицу операције "Олуја" да сећање на трагичну прошлост не сме избледети, али и да је то сећање поука генерацијама које долазе да будућност градимо на препознавању злочина и поштовању жртава.

"На данашњи дан шаљемо јасне поруке да никада не можемо да заборавимо тај етноцид који је обележио модерну српску историју, као и да никада нећемо дозволити још једну присилну велику сеоба Срба", поручио је Радојичић.

СПС: Акција "Олуја" злочиначки подухват

Социјалистичка партија Србије сматра да акцију "Олуја" нико не треба да слави, јер се војно-полицијска акција '"Олуја" везује за велике жртве, етничко чишћење и протеривање Срба.

То је, оцењују у СПС-у, кокетирање са злочином зато што је на тај дан извршено највеће етничко чишћење после Другог Светског рата.

Двери: Нико од најодговорнијих није одговарао  

Више опозиционих странака осврнуло се на годишњицу Олује, па тако Двери подсећају да до данас нико од најодговорнијих за тај злочин није изведен пред лице правде у Хрватској, Странка модерне Србије поручује Хрватској да се такве "победе" не славе.

Странка модерне Србије је у саопштењу навела да се данас са огромном тугом сећамо етничког чишћења спроведеног у полицијској и војној акцији названој "Олуја" 3. и 4. августа 1995. године на простору Хрватске, а да данас наше комшије славе што су тада победиле ненаоружане, гладне и жедне жене, старе и децу.

"Такве се победе једноставно не славе. Као што се ни сваки други злочин почињен из најнижих људских побуда не слави. То је ругање свим невиним жртвама рата", поручује Странка модерне Србије.

"Обележавање акције 'Олуја' уз концерт Томпсона и усташку иконографију, са једне стране ужасава, а са друге упозорава да се фашизам повампирио и да представља потенцијалну опасност за цео регион", наводе Двери у саопштењу.

Подсећају да је Хашки трибунал пустио на слободу све хрватске генерале који су оперативно водили ово највеће протеривање једног народа након Другог светског рата.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво