Вучић: У Србији пензије и плате сигурне, на јесен ћете видети како пуца у пола света

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су пензије и плате у Србији сигурне и неће бити смањиване, и поред кризе у вези са коронавирусом која је изазвала тектонске промене у свету.

"За све грађане да знају имали смо у јулу одличан ПДВ, акцизу, бољи порез на добит него што смо очекивали. Расходи су нешто већи због коронавируса, али приходи су добри. На расходима мораћемо да радимо, да их смањујемо", рекао је Вучић новинарима у Батаници где је присуствовао почетку градње нове ковид болнице.  

Вучић је нагласио да Србија има стабилан буџет, сигуран фискални систем, те додао да пензионери и радници у јавном сектору могу бити мирни, јер су им пензије и плате сигурне, док ће у другим земљама сигурно бити смањене.

Најавио је да ће држава ићи са даљим мерама подстицаја привреде, као што је "моја прва плата", којим се жели ојачати привредни систем.

Казао је да ће се водити разговори са најпогођенијима у овој кризи, а то су туристички сектор у Београду, Новом Саду и Нишу.

Навео је да су та три града посебно погођена, док остале туристичке дестинације, као што су Златибор и Врњачка бања имају попуњеност од око 80 одсто, а Београд свега пет до шест процената.

"Видећемо шта можемо да урадимо да их подстакнемо да не затварају", нагласио је Вучић.

"На јесен ћете видети како пуца у пола света. Ови бројеви мењају свет. Људи нису видели ово ни од 1929. до 1933., ни после Другог светског рата. Када САД падне за 34 одсто у другом кварталу и рачуна да ће имати смањење привредног раста од 20 одсто, то су невероватне тектонске промене у свету", нагласио је он.

Рекао је и да ће еврозона имати негативан раст од минус 14,4 одсто, те да су ти сви подаци показатељи "економском потопа".

На другој страни Србија са плус пет, односно минус шест, много је другачија у односу на све друге.

"Нека говоре луд и диктатор, психопата, али семафор показује другачије. Значи да људи могу да буду сигурни. Србија је нешто успешнија од осталих, плате и пензије су сигурне", поновио је.

Вучић: Да се провере приходи свих, моји међу првих 10

Председник је поручио да нико није изнад закона и да очекује да се провере приходи свих, како министара, премијера, тако и свих оних са апртманима у Лондону или рачунима у Цириху или другим пореским рајевима, као и да он жели да буде међу првима којима ће се имовина испитати по новом Закону о пореклу имовине.

Председник Србије је то рекао у Батајници одговарајући на питање новинара да ли ће Управа за приходе проверити све и да ли ће се на том списку наћи и министри, као рецимо Александар Вулин.

Вучић је истакао да се не меша у посао Управе и да је њихов задатак да раде свој посао и провере све, напомињући да су већ четири министра били предмет обраде.

"Што се тиче тетки и станова, важно да се провере сви и очекујем да се сви провере и они са апартманима у Лондону и рачунима у Цириху и другим пореским рајевима", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је донет и важан Закон о пореклу имовине, и да би желео да буде предмет обраде те Комисије у првих 10 и да подаци буду доступни грађанима Србије да виде шта је ко стекао, као и да предмет буду сви и они који мисле да су мимо и изнад закона.

"Не интересују ме хајке и харанге, закон мора бити свето писмо и за Управу и за Министарство финансија", поручио је Вучић и додао да ће они који не раде у складу са законом бити смењивани.

Поводом списка Управе за прање новца, каже да не жели да се правда због постовања закона и поручује да се о томе пита народ, а не њих десетак који увек "дижу дреку".

На примедбу да неки медији не помињу цео списак, каже: "Па шта, да ли ја треба да трчим и да се правдам", додајући да они безброј пута дневно слажу. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво