Вучић: Скупштина наредних дана, влада крајем августа

Председник Александар Вучић каже да ће у наредних неколико дана, у складу са Уставом и Пословником о раду, бити верификовани мандати народних посланика и да ће се ући у поступак избора председника Скупштине, секретара и других тела парламента. Истиче да ће у будућој влади бити нових лица, а да по питању коалиционих партнера постоје четири могуће опције.

"А, крајем августа ће се ићи на избор владе... Одмах након конституисања скупштине, ући ћемо у унутарстраначке разговоре, како бисмо формирали владу до 25. августа", рекао је Вучић, након седнице Председништва СНС-а.

Вучић је рекао да никада никоме није пало на памет да се седнице одрже на неком другом месту и да ће се свака седница парламента одржати у здању Дома Народне скупштине.

"Наслушао сам се разлих хулигана, како се неко плаши. Они полазе од себе, па доносе закључке. Народ је изабрао посланике и њихово је да буду у згради скупштине", рекао је Вучић.

Председник Србије и СНС-а рекао је да су они који му пребацију да је формирање владе крајем августа касно и да нам је влада неопходна раније исти они који су говорили да су избори бесмислени и поручио да ће влада бити формирана у року, а да он никада није нити ће подлећи пристисцима.

"Боље је да сачекамо 15 дана и направимо бољу владу, него да журимо да бисмо испуњавали захтеве неких политичара, медија или било кога друго. И има још један разлог, ја не доносим одлуке под притиском, увек се склоним од тог притиска или одговорам жестоко, јер притисци никада нису били нешто што сам дозволио да утиче на доношење одлука", рекао је Вучић. 

Како је пренео новинарима, разговарало се о актуелној политичкој ситуацији, о свему што предстоји, о плановима и програмима.

Нова лица у влади и Скупштини, четири опције о коалицијама

Вучић је рекао да ће у Народној скупштини и будућој влади бити нових лица и пренео да по питању коалиционих партнера постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС.

Пренео је да је разговарано шта СНС као најодговорнија политичка странка може да понуди.

"Било је различитих мишљења. Мислим да су многи људи на становиштву да морамо доста тога да променимо. Континуитет мора да постоји, али желе да виде нова лица у скупштини и влади", казао је председник.

Вучић је рекао да је СНС разумео поруку грађана да су задовољни с оним што је учињено, али и опомињуће поруке у локалним срединама где мора доћи до извесних промена.

"У влади и скупштини морамо да покажемо више младих лица, који представљају будућност Србије, да покажемо да смо у стању да се суочимо са изазовима које ово тешко време доноси", рекао је он.

По питању коалиционих партнера, пренео је да постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС.

"Једна је да идемо са СПС и мањинама, друга са Шапићем и мањинама, трећа са Шапићем, СПС и мањинама, и четврта сами са мањинама. Распоређено је 20, 30, 20, 30 у процентима. Наставићемо да разговарамо о томе", рекао је он.

Вучић је казао да је саслушао све чланове Председништва и да ће, након конституисања скупштине наставити унутарстраначки разговор о формирању владе до 25. августа.

Још без имена министара

Истакао је да још нису позната имена министара у новој влади, али да он има на уму нека решења за поједине ресоре.

"Не знају се имена министара, зато што не можете да састављате владу, ако не знате са ким ћете у владу. А, да ли имам у глави нека решења и неке ресоре? Да, али та одлука мора да буде донета на органима странке", рекао је Вучић упитан о именима министара у будућој влади.

Одлука, каже, мора да буде донета прво на Председништву СНС, затим на Главном одбору, а данас је, понавља, видео да постоје четири опције у странци по питању коалиционих партнера и нове владе.

"Као да су 'пата карте'. Али, мораћете до 15. августа да отворите карте, а онда верујем да ће предлог Председништва усвојити ГО. А, ја ћу Председништву, на основу разговора са члановима тог тела и посланичког клуба, изнети пред њих. Верујем да ћемо добити већину. Видећемо", рекао је Вучић. 

Указао је на негативне последице коронавирус кризе по привреду света, наводећи да нико не би веровао да му је неко раније причао да ће САД у неком кварталу имати негативан раст од минус 43, тако да на годишњем нивоу тешко да ће да извуку бољи раст од минус 15.

"То су буквално велике промене, веће последице од Другог светског рата", подвукао је он.

Што се Србије тиче нада се да ћемо имати једноцифрени пад у другом кварталу од минус 6 или 7. Тада ће Србија уз Литванију бити једна од најуспешнијих, а у другом кварталу и прва у Европи.

Вучић: Продајемо оружје да очувамо наменску

Председник Србије Александар Вучић казао је да су и Јерменија и Азербејџан пријатељске земље Србије, те да се и једнима и другима продаје наоружање које производи Србија, јер је то једини начин да се обезбеди успешност наменске индустрије.

Упитан да прокоментарише изјаву бившег председника Бориса Тадића да је Вучић када је дошао на власт и док је продавао оружје Јерменији од њега као бившег председника тражио да замоли председника Азербејџана да граде пут Појате-Прељина, а да Азербејџан обезбеди финансирање без контра гаранције, Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке нагласио да је управо за време власти СНС исплаћено 90 одсто од кредита Азербејџану, те да Тадић врло добро зна то.

"Са председником Азербејџана Илхамом Алиевим имамо пријатељске односе а разлог зашто ме Алиев више цени него Тадића је зато што зна да водим земљу као суверену. Нама су пријатељи и Азербејџан и Јерменија. Десетоструко смо продали више наоружање Азербејдзану у последњих неколико година", казао је Вучић и нагласио да у сектору наменске индустрије ради 17.000 људи који, за разлику од мишљења других, треба да остану на својим радним местима.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво