Почели експертски разговори у Бриселу

Делегација Београда на челу са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурућем стигла је јутрос у Брисел где учествује у наставку разговора о нормализацији односа са Приштином на експертском нивоу.

Састанак у згради Европске службе за спољне послове је почео билатералним састанцима делегација Приштина и Београда са ЕУ посредницима након чега ће уследити и паралелни трилатерлани разговори о економским односима и расељеним лицима.

Председник Александар Вучић је током обраћања јавности рекао да ће Србија у дијалогу Београда и Приштине покушати да сачува позицију искреног партнера и преговорача, али и бити снажна да одбије нешто што није компромис већ притисак на Србију. 

Очекује се да се састанци експерата заврше око 16 часова.

Из ЕУ је поручено да је у питању "наставак процеса дијалога Београда и Прииштине кроз серију састанака на експертском нивоу", те да је задатак експерата да детаљно размотре оне појединачне теме које су покренуте на састанцима на виском политичком нивоу.

"За нас је важнији квалитет него брзина. Фокусирани смо на постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума, али то зачи и да ће он бити потписан када се сва отврена питања договоре измешу Беогрда и Приштине", изјавио је порпарол ЕУ Петер Стано за Танјуг.

Након што су током првог физичког састанка 16. јула у Бриселу председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти разговарали о несталим, расељеним разговорису прошле недеље настављени на експертском нивоу између делегација предвођених од стране директора Канцеларије за КиМ, Марка Ђурића, односно приштинског координатора за дијалог, Скендера Хисенија.

У дводневним разговорима, делегације је требало да наставе разговоре о већ започетим темама, међутим делегација Приштине је дан касније одбила да настави разговоре о економским односима.

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак је тада највио да ће се експерти убрзо поново окупити и разговарати о економским односима.

Нова рудна разговора на виском политичком нивоу између Беогрда и Пруштине најављена је за почеткак септембра.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво