Вучић о дијалогу: Ми ништа не знамо о писању завршног споразума у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић каже да што се тиче Косова и Метохије, пред Србијом нису једноставни и лаки дани.

Александар Вучић је током обраћања јавности рекао да ће Србија у дијалогу Београда и Приштине покушати да сачува позицију искреног партнера и преговорача, али и бити снажна да одбије нешто што није компромис већ притисак на Србију.

Рекао је да је био изненађен изјавом косовског премијера Авдулаха Хотија да је у Бриселу почео да се пише завршни споразум, што, каже, нико није демантовао.

"Ми ништа о томе не знамо, знамо да желимо да преговарамо о темама које су на столу, желимо да се разговара о испуњавању онога што је потписано у априлу 2013, то је Заједница српских општина, уопште нас не интересује шта је у складу, а шта није са косовским уставом. Желимо озбиљне, конкретне разговоре, али ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање, да треба да признамо Косово а добијемо ништа, то је погрешан пут који нас никуда неће одвести", наглашава председник.

Суштина политике Србије је, истиче, очување мира и стабилности како за све наше грађане, тако и за цео регион у којем живимо.

"У складу с тим прихватили смо да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством Европске уније о нашим односима са Приштином, о томе како бисмо могли да решимо вишевековне проблеме које имамо у најбољем интересу како Срба, тако и Албанаца. Управо зато наша делегација, коју предводи Марко Ђурић, припремљена је за разговоре о економским питањима, интерно расељенима и несталима. Бићемо спремни да предузимамо даље кораке на отварању наших архива, тражићемо да ОВК отвори своје архиве јер сматрамо да је важно да породице несталих добију задовољење, правду и да знају где су им деца, родитељи, браћа", напомиње председник.

За Србију је, напомиње, важно да невелики број људи који жели да се врати на огњишта може да се врати, а повратак интерно расељених на КиМ је, истиче, најнижи на целом свету – вратило се 1,9 одсто људи.

Када је реч о економској сарадњи са Приштином, Вучић каже да "смо ми апсолутно заинтересовани" и "желимо да пронађемо начин и модус операнди" за слободан проток људи, робе и капитала.

Додаје да су закључци са јучерашњег састанка који је организовано Атлантски савет "изузетно добро сачињени" и основ су, каже, будуће политике у целом региону.

Ти закључци се налазе у три кључне тачке: имплементација четири слободе ЕУ – кретања људи, робе, услуга и капитала, други су пројекти и треће је праћење имплементације свих договора и пројеката, наводи председник.

Указује да због чекања на границама и административним прелазима губимо 26 милиона сати, што је, наводи, укупно седам одсто комплетних оперативних трошкова које имамо.

"По једној процени Светске банке, кад бисмо све ове принципе успели да проведемо у дело, могли бисмо више од три и по милијарде да уштедимо, рачунајте да пола тог новца одлази на Србију, Србија је 45 одсто БДП-а региона, највећи извозник у региону, 60 одсто по директним страним инвестицијама", наводи председник.

"Индустријски раст у јуну 2,6 одсто виши него прошлог јуна"

Вучић каже да ће привредни раст Србије за други квартал 2020. године бити један од најбољих, не само на европском нивоу. "У јуну 2020. индустрија је повећана за 2,6 одсто у односу на исти период прошле године, што је мало чудо и невероватан резултат", нагласио је Вучић.

Како је рекао, очекивања због коронавируса и последица пандемије су да Србија неће имати двоцифрени пад раста у тренутку када ће 90 одсто европских земаља имати пад од минус 12 или минус 14 одсто.

"Наше процене су да ћемо имати минус 9,9 одсто, али ја данас могу да вам кажем да ће бити и од тога боље и до краја године очекујем раст, када у децембру буде вакцина на располагању", нагласио је председник.

Истакао је да је убеђен да ће Србија бити најбоља у Европи са растом око нуле.

"Многе земље у нашем окружењу и ЕУ ићи ће на минус 10 и 12 и то ће нам дати огромну предности и замајац за године који долазе", рекао је Вучић.

Додао је да ће морати додатно да се позабаве са сектором рударства и електричне енергије, те да се види шта може на том пољу да се уради у наредном периоду, како би се остварили такође значајни резултати као у другим привредним областима.

"Предстоје велики радови, данас одлука о ауто-путу 'Вожд Карађорђе'"

Вучић је изјавио да се данас доноси одлука о пројекту ауто-пута "Вожд Карађорђе". "То је једна од магистрала која ће централни део Шумадије да споји са истоком Србије", рекао је Вучић на прес-конференцији, на којој је указао да се тренутно ради на три ауто-пута у Србији – Моравском коридору, Рума–Шабац и Кузмин – Сремска Рача.

Председник је рекао да ће у наредном периоду Србија интензивно радити на великим инфраструктурним пројектима, путевима, обнови железничке мреже, као и канализационој мрежи.

Указао је да у Србији тренутно има чак 61.303 градилишта, што је 16.000 више него прошле године. То су добре вести, рекао је председник и напоменуо да мора да се ради више, јер људи желе да живе боље.

Вучић је на мапи Србије показао који путеви и пруге ће се градити у наредном периоду.

Навео је да су у току преговори са партнерима за изградњу брзе пруге Београд–Ниш дужине 240 километара, којом ће се ићи 200 километара на сат, или за сат и по стизати до Ниша. "Ако се убрзо заврши потписивање уговора, тај пројекат треба да буде готов до краја 2023. године", рекао је Вучић.

Навео је да ће се са европским и руским партнерима ући у преговоре за изградњу пруге Ниш–Прешево, јер је значајно да имамо комплетну пругу са Северном Македонијом.

Навео је да је реконструисана пруга Ресник–Ваљево, а да има још 201 километар од Ваљева до Врднице и Црне Горе, што ће коштати 450 милиона евра, и то ће се разговарати са руским и европским партнерима. Циљ Србије је да постигнемо најбољу цену и подигнемо железницу и за путнички и за теретни саобраћај.

Најавио је да се ускоро креће са уговором за канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у Србији, а у Београду ће тај пројекат коштати 450 милиона евра. У централној Србији 70 општина и градова ће добити канлизацију, а тај пројекат вреди око три милијарде евра.

"То је цивилизацијски напредак који имају само најмодерније земље и треба да се заврши за наредне четири године", рекао је Вучић. Додао је да ће тако готово сви велики градови добити канализацију, у Крагујевцу и Нишу све ће бити завршено до краја 2021. године.

Говорећи о путевима, рекао је да ће у регионалне и мање путеве бити уложено између четири до пет милијарди.

Истакао је да је завршен Коридор 10, Коридор 11 иде север-југ ка Црној Гори, а сада и од Сомбора до Кикинде и до свих ових попречних путева до Моравског коридора и до "Карађорђа".

Пројекат треба да буде готов до краја године, а затим ће се радити и до Пожаревца, ка Голупцу до Доњег Милановца брза саобраћајница. У подручју Голупца треба да настане права туристичка мека.

Пут Прељина–Пожега треба да се заврши за годину и нешто дана, до краја 2021, а до децембра ће кренути радови на хиљадама километара локалних путева.

"Буџет Србије здрав, припремљен за мере"

Вучић каже да је буџет Србије здрав, као и комплетан фискални и монетарни систем, и да је у потпуности припремљен да издржи мере помоћи привреди, али и инвестиционе планове.

"Да ли ми данас имамо тежу ситуцају у ПИО фонду и РФЗО? Наравно да имамо – корона је. Не постоји ниједна земља у Европи која се није драстично задужила, а ми то држимо под контролом", рекао је Вучић.

Навео је да је стопа јавног дуга скочила у свим земљама, да је Белгија на 120 одсто јавног дуга у односу на БДП, а да је Србија на 57 одсто БДП-а.

"Све мере помоћи привреди и све што је планирано да урадимо, када то урадимо, бићемо на 60 одсто јавног дуга", закључио је Вучић. 

"Цивилни сектор мора да буде јак, али и закони да важе за све"

Председник је истакао да је важно да цивилни сектор буде јак у Србији и да се води рачуна о томе, али је, како је навео, исто толико важно да закони важе једнако за све.

На питање како види бурне реакције невладиног сектора због контроле новца, као и реаговање амбасаде Сједињених Држава да "делује да је реч о селективној акцији" Управе за прање новца, Вучић каже да је код нас увек све политика.

Указао је да не може бити разлика кад је реч о примени закона.

У том контексту каже да га је јутрос назвао један од министара и питао зашто је и он на списку Управе за спречавање прања новца.

Примећује и да је увек потребно да се "дигне дрека" како би се добило више новца од донатора.

"Кад год су наводно угрожени, стигне им мало више пара", рекао је Вучић, коментаришући реаговања невладиног сектора.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво