Брнабићева са Фабрицијем: Од почетка епидемије у Србију стигла велика помоћ ЕУ

Председница Владе Ана Брнабић одржала је путем видео-линка састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица Европске уније, поводом актуелне ситуације у вези са пандемијом.

Премијерка Ана Брнабић је објаснила да се, иако тешка, епидемиолошка ситуација поправља. Очекује да ће уз стриктно поштовање упутстава надлежних у наредним данима епидемија још више бити стављена под контролу, а медицински систем додатно растерећен, саопштила је Влада Србије.

Када је у питању епидемиолошка ситуација, председница владе је објаснила да су у току и интензивне припреме за јесен када се очекује и јачи талас вируса. Брнабић је захвалила свим амбасадорима земаља чланица Европске уније на помоћи и подршци Србији.

Нагласила је да је захваљујући средствима Европске уније у вредности од 15 милиона евра од почетка епидемије у нашу земљу стигла велика помоћ која је, између осталог, обухватала 75 респиратора, 800.000 маски, 100 концентратора кисеоника, 300 инфрацрвених термометара, 50 монитора, 100 опремљених контејнера за тријажу пацијената, два уређаја за тестирање и 25.000 тестова.

Председница Владе навела је, такође, да је потписивањем уговора о додатној донацији са Европском унијом, 15. јула ове године, омогућено ангажовање још двеста домаћих здравствених радника за наредних шест месеци. Овај уговор вредан милион евра се финансира из ИПА 2018 и имаће велики значај у оснаживању капацитета нашег здравственог система.

Фабрици: Координација са ЕУ ће и убудуће бити кључна

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици истакао је да је пандемија коронавируса умногоме променила свет, и да из овог искуства морамо да учимо, делујемо солидарно и делимо сопствена искуства у примењивању мера и резултатима које оне дају.

"Промптна и тачна комуникација, пуна транспарентност и снажна координација са ЕУ и релевантним међународним институцијама ће и убудуће бити кључни за превазилажење ове тешке фазе", истиче Фабрици.

Шеф Делегације је потврдио спремност ЕУ да настави тесно да сарађује са надлежнима у Србији и охрабрио да се у потпуности искористе нови механизми у које је сада укључена и Србија, попут здравственог одбора ЕУ и споразума ЕУ о заједничким набавкама.

О политичкој ситуацији насталој након избора

Председница Владе и шеф Мисије ЕУ су такође разменили мишљење о тренутној политичкој ситуацији након избора одржаних 21. јуна.

Амбасадори ЕУ су посебно истакли праћење извештаја ОЕБС-ове канцеларије за демократске институције и људска права о изборним условима, потребу да се обезбеде мирни протести и безбедност новинара, чувајући притом јавни ред.

Такође је поменуто питање захтева за информацијама о прању новца, који укључује медије и невладине организације.

Председница Владе нагласила је се након избора, на улицама Београда и других градова наше земље, дешавало политичко и физичко насиље.

Када је реч о информацијама које се односе на активности Управе за спречавање прања новца, председница Владе је истакла да су надлежности ове институције дефинисане законом, али и међународним стандардима које је Србија дужна да поштује.

Фабрици је нагласио да Европска унија снажно подржава Србију на њеном европском путу и изразио очекивање да ће нова Влада ставити процес приступања ЕУ у средиште свог програма, у ком ће посебан приоритет имати владавина права.

Такође је истакао да је ће Економско-инвестициони подстицајни план Европске уније, који ће бити представљен на јесен, омогућити Србији бржи економски опоравак од последица изазваних пандемијом корона вируса.

Састанку је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.