Вучић: Ако Приштину не умире ментори, бићемо пет пута успешнији у повлачењу признања

Србија ће бити пет пута успешнија у акцији повлачења признања, уколико косовске власти крену у кампању даљег признавања независности и чланства у међународним организацијама, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић наводи да га није изненадила изјава косовског премијера Абулаха Хотија да ће Приштина да настави да лобира за чланство Косова у УН упркос томе да је престанак тога један од услова да се настави дијалог Београда и Приштине.

"Многи су се изненадили и питали - како је могуће да нико не реагује из међународне заједнице, ни из САД ни из ЕУ. Ја се нисам изненадио јер је за све њих потпун нормално да Албанци траже додатна признавања за сопствену независност и додатна чланства у међународним организацијама па ће формално пред нама неку реч да им кажу, а суштински им неће замерити ништа", објашњава Вучић.

Додао је да је очигледно да реч Албанаца из Приштине и потпис не значе ништа. 

"Потпис за ЗСО, као и реч коју су дали Гренелу, очигледно не значи ништа", оценио је председник. 

Додаје да Србија мора да чува мир и стабилност и да, како каже, не губи нерве ни на који начин.

"Да покажемо да смо поуздан партнер, да смо рационални људи, који желе мир и компромис. Ми ћемо сада сачекати да видмо прву организацију у коју они желе да се учлане јер можда је ово човек говорио из страха пред сопственим парламентом или да видимо неку земљу која би признала независност Косова. У дану када било шта од тога сазнамо, уколико их не умире њихови ментори, наставићемо са акцијом повлачења признања. Обећавам, бићемо петоструко успешнији него они у акцији признавања Косова", поручио је председник.

Додаје да потези Приштине уводе регион у  нестабилност.

"Само их молим да поведу рачуна јер све то што раде уноси додатан немир, додатну несигурности уводи цео регион у једну апсолутну нестабилност", поручио је Вучић.

Наводи да подизањем тензија ништа не постиже и поручује да српске службе нису за потцењивање.

"Мислићи да ћете подизањем тензија на југу централне Србије моћи да остварите  своје циљеве на Косову. Ми ћемо да будемо мирни, да поштујемо права Албанаца у нашој земљи, да разговарамо са њима, да се заједно са њима боримо за бољи живот свих људи. Али ако неко мисли да ће било какве мирне и оружане провокације моћи да прођу и да ће моћи да остваре одређене резултате - нећете тај филм да гледате", поручио је председник Србије.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво