Хоти: Нема суспензије лобирања за признање Kосова

Након осам сати жустре расправе, без резолуције, окончана је седница косовске скупштине на којој је премијер Авдулах Хоти известио посланике о наставку дијалога Београда и Приштине.

Авдулах Хоти је изнео неке детаље у вези с дијалогом, док су га опозициони посланици оптужили за нетранспарентност и кршење устава у случају именовања Скендера Хисенија за координатора, као и за "срамотно" учешће на састанку са председником Србије у дану када је у Хагу испитиван косовски председник Хашим Тачи, против којег је написан предлог оптужнице за злочине против цивила на Косову.

Хоти је негирао те новоде, рекавши да његова обавеза да заступа Приштину у дијалогу произилази из устава.

Додао је да "принципи на којима ће се заснивати споразум са Србијом заснивају се на овом уставу".

"Први принцип значи да је територијални интегритет недодирљив и неприкосновен.
Други принцип подразумева да уставна организација не може бити погођена", навео је Хоти.

Поручио је да лобирање за признање самопроглашене независности Kосова није суспендовано и да је договорио сарадњу са међународним партнерима о чланству Приштине у међународним организацијама.

"Нема суспензије наших активности, договорили смо се са нашим партнерима да се на нашем чланству у међународним организацијама ради заједно са њима, заједно са нашим међународним партнерима. То је истина", рекао је Хоти.

Додао је да су заменици министара, његови заменици и саветници због тога били у Бриселу са њим.

"Kоординирам са председником и Скупштином у процесу дијалога. Скупштина сте ви посланици, ако кажете ја ћу одустати од дијалога. Дајте предлог за платформу о томе како се понашати у дијалогу, ја ћу поштовати ту платформу, за мене је Устав платформа, ништа друго", рекао је Хоти.

Даут Харадинај: Желимо присуство САД у дијалогу са Београдом

Посланик Алијансе за будућност Даут Харадинај рекао је да та странка нема проблема око учешћа у владајућој коалицији у Приштини, али да жели присуство САД у дијалогу са Београдом, настављеним у Бриселу.

"Забринути смо јер дијалог није створио ништа добро током 15 година без присуства САД-а. Не сме да падне на технички дијалог. Споразум без присуства САД је неизводљив. Немамо никаквих неспоразума у заједничком управљању у влади, али захтев је да САД буду за столом у дијалогу", рекао је Харадинај током расправе о дијалогу са Београдом.

"Имамо ЕУ као савезника, али верујемо САД-у", додао је Харадинај и замолио Хотија да озбиљно схвати коалиционе партнере.

Посланик Демократске партије Косова Енвер Хоџај затражио је да парламент усвоји резолуцију којом ће се власти у Приштини обавезати да ће са Београдом разговарати само ради постизања коначног споразума о признавању.

"Направимо резолуцију у којој се каже да ћемо разговарати о коначном споразуму. Придружимо се Самоопредељењу и Демократској партији, и утврдимо резолуцију која не укључује техничка питања", рекао је Хоџај.

Расправа на седници скупштине је окончана без иједног усвојеног става.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво