Алијанса за будућност захтева учешће САД у дијалогу Београда и Приштине

Посланик Алијансе за будућност Даут Харадинај изјавио је да та странка нема проблема око учешћа у владајућој коалицији у Приштини, али да жели присутво САД у дијалогу са Београдом, настављеним у Бриселу.

Даут Харадинај је током током расправе у косовској скупштини о дијалогу са Београдом, о којем је посланике известио премијер Авдулах Хоти, навео да дијалог без присуства САД није донео резултате.

"Забринути смо јер дијалог није створио ништа добро током 15 година без присуства САД. Не сме да падне на технички дијалог. Споразум без присуства САД је неизводив. Немамо никаквих неспоразума у заједничком управљању, али захтев је да САД буду за столом у дијалогу", рекао је Харадинај.

Истакао је да је ЕУ савезник Косова, али да Косово има поверење у САД.

"Имамо ЕУ као савезника, али верујемо САД", додао је Даут Харадинај и замолио Хотија да озбиљно схвати коалиционе партнере, напоменувши да није укључио представника Алијансе Сељима Сељимија у делегацију која је у Бриселу разговарала са председником Србије.

Хоџај тражи скупштинску резолуцију о дијалогу

Посланик Демократске партије Косова Енвер Хоџај затражио је да парламент изради и усвоји резолуцију којом ће се власти у Приштини обавезати да ће са Београдом разговарати само ради коначног споразума о признавању.

Хоџај је у расправи о дијалогу са Београдом покренутим поново у Бриселу, рекао да у оквиру ове иницијативе све странке у парламенту треба да се окупе и предложе тачке резолуције.

"Направимо резолуцију у којој се каже да ћемо разговарати о коначном споразуму. Придружимо се Самоопредељењу и Демократској партији и утврдимо резолуцију, која не укључује техничка питања", рекао је Хоџај.

Косовски премијер Авдулах Хоти се сложио са Хоџајевим предлогом и позвао на предлагање резолуције којом ће бити одређено да косовска влада има право да уђе у дијалог са Београдом само ради постизања коначног споразума.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво