Дачић: Сарадња са НАТО-ом важна због стабилности региона

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је на отварању 8. Београдске НАТО недеље, да тај скуп већ осму годину за редом, пружа могућност за отворену и сврсисходну расправу о многим важним спољнополитичким и безбедносним питањима од интереса не само за Србију, већ и за регион и шире окружење.

Ивица Дачић је истакао је да је данашњи сусрет свакако умногоме другачији од претходних, јер се одвија у специфичним условима изазваним глобалном пандемијом заразне болести ковид 19, али да нас услови физичке дистанце, не спречавају да очувамо контакт и комуникацију у заједничком интересу, како бисмо размотрили неке од најбитнијих актуелних тема.

Шеф српске дипломатије рекао је да, у мандату ове Владе, који представља континуитет влада од 2012. године, се Србија додатно афирмисала на међународној сцени као кредибилан и поуздан партнер и извозник безбедности у региону, уз доказану спремност да дели и одговорност и терет обавеза на ширем међународном плану у циљу сузбијања безбедносних изазова.

"Имајући у виду резултате недавно одржаних избора, нема сумње да ће и нова Влада, без обзира на њен конкретан састав, наставити да, у сарадњи са председником Републике, спроводи успешно овај спољнополитички курс који је у претходном периоду значајно унапредио међународни положај Србије, подигао углед земље и, што желим да посебно истакнем, вратио одређена питања од суштинског националног интереса, првенствено питање КиМ, у фокус пажње уз неспорну чињеницу да тзв. ЈПНК није готова ствар и да се само дијалогом могу пронаћи одржива решења у интересу мира и стабилности", рекао је Дачић.

Министар Дачић је истакао да интензивним покретањем регионалних тема Србија жели да допринесе стабилности региона и његовом убрзаном економском расту, кроз иницијативе за увећање инвестиција и раст трговинске размене, као основе за убрзани економски развој.

"Повезивање нема алтернативу и оно мора да надвлада раздвајање, јер бржи проток људи и капитала је гаранција просперитета читавог региона, а самим тим и јачања његове стабилности на дужи рок", рекао је овом приликом шеф српске дипломатије.

Министар је казао и да смо сви свесни да односи Србије и НАТО представљају деликатно питање, оптерећено наслеђем из прошлости у виду бомбардовања тадашње СРЈ од стране најмоћније војне алијансе у свету, без овлашћења Савета безбедности УН, што за нас представља акт агресије, уз цивилне жртве и огромна материјална разарања.

Трајна стабилност региона 

Он је нагласио да имамо одговорност и обавезу да заједнички улажемо напоре да регион буде трајно стабилан - oна је и на Србији, њеним суседима, најмоћнијим земљама НАТО, као и на Алијанси у целини, посебно имајући у виду да је она присутна у региону и да има низ обавеза успостављених од стране УН у очувању мира, безбедности и стабилности, што се наравно односи на КиМ и испуњење мандата из Резолуције СБУН 1244.

"Србија веома одговорно испуњава своје обавезе, поступа у складу са постигнутим договорима и са правом очекује од других да то чине у истој мери", рекао је министар и додао да је партнерски односи са НАТО нераздвојни део укупне спољнополитичке позиције Србије и настојања да регион буде трајно стабилан.

Шеф српске дипломатије је истакао да су ти односи јасно дефинисани и да се заснивају на партнерској сарадњи у складу са политиком војне неутралности Србије, без настојања за чланством у Алијанси и другим војним савезима, али истовремено уз отвореност да се даље унапређује политички дијалог и практична сарадња са НАТО у свим областима од заједничког интереса.

"Србија је опредељена за даљи развој сарадње са Алијансом, као и са чланицама и партнерима на билатералој основи, што представља две стране истог новчића", рекао је министар Дачић.

Он је поново нагласио, као и у многим ранијим приликама, да се политика војне неутралности Србије ни у једном моменту не доводи у питање, "то остаје наша темељна и препознатљива позиција коју НАТО, њени чланови и партнери, као и друге земље, у потпуности поштују".

Mинистар Дачић је рекао да је уверен да и НАТО дели став да нас повезују заједнички интереси за очување мира и стабилности у региону.

"Од Алијансе очекујемо да са разумевањем сагледава и подржава наше приоритете, што се нарочито односи на КиМ, пошто је ситуација у покрајини за Србију главни политичко-безбедносни изазов. Сматрамо да само компромисно решење постигнуто кроз дијалог између Београда и Приштине, и уз подршку међународне заједнице, може да обезбеди трајни мир и стабилност. Зато је веома важно што је дијалог Београда и Приштине настављен после више од годину и по дана", истакао је министар Дачић.

"Важно да се у потпуности у складу са Резолуцијом 1244" 

Додао је да је за Србију важно да се у потпуности у складу са Резолуцијом СБУН 1244 и ВТС-ом реализује мандат Кфора који, као једина легална и легитимна војна формација у Покрајини, представља битан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине на КиМ.

Како је рекао, Србија се снажно противи трансформацији тзв. "Косовских безбедносних снага" у тзв. "Војску Косова", јер се тиме крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожава регионална и шира стабилност, те ствара потенцијал за изазивање нестабилности или још горе тензије и сукобе и да је због тога веома битно да овакви провокативни и опасни потези Приштине наиђу на јасну и недвосмислену осуду међународних фактора.

Министар Дачић је пред сам крај истакао важност чињенице да су НАТО и Србија упућени једно на друго и да је, упркос трагичној прошлости и бомбардовања тадашње СРЈ, императив за будућност заједнички ангажман и сарадња првенствено због стабилности региона, као кључног услова за просперитет свих грађана који у њему живе.

"Само на тај начин регион може бити простор трајне стабилности, а уверен сам да том кључном циљу сви без изузетка стремимо. Дакле, једини пут је јачање сарадње и поверења, да речи увек буду преточене у дела и да све што је договорено на делу буде потврђено и спроведено, без изузетка и без условљавања", закључио је Дачић.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво