Билчик: Циљ да бар једна земља буде спремна за чланство у ЕУ до 2024. године

Стални известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, изјавио је да је стратешки циљ ЕУ да бар једна земља буде спремна за чланство у ЕУ до 2024. године, али је истакао да се нада да ће бити и више земаља.

Држим палчеве да буде више од једне земље, што је више могуће, рекао је Билчик на 8. Београдској НАТО недељи, коју организује Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС).

Он је, међутим, нагласио да је за то потребно много рада, истакавши да није реч о томе да се удовољи ЕУ, већ о будућности Србије.

Говорећи о питањима безбедности, прошлости, НАТО-у и Косову, Билчик је рекао да је потребно још много рада на процесу помирења и суочавању с прошлошћу како би постојала будућност.

Истакао је да ће обратити пажњу на процес промирања Београда и Приштине у свом извештају у Европском парламенту, чији ће нацрт, како је најавио, израдити касније ове јесени.

"Имамо јединствену прилику на напредујемо у процесу помирења, започели смо дијалог Београда и Приштине. Ово је прилика за елите у региону и прилика да да се гледа у будућност", рекао је Билчик.

Он је додао да ће Западни Балкан и Србија имати успешну, просперитентну, стабилну и европску будућност ако се помире са "грешкама из прошлости".

Чланство у НАТО и ЕУ стратешки избор

Билчик је додао да би Србија требало да размишља о чланству у савезима који, како је навео, обезбеђују безбедност и просперитет, као што су ЕУ и НАТО. 

Према његовим речима, чланство у НАТО и ЕУ није политичка трансакција, већ стратешки избор који малим државама даје моћ у односима са другим земљама.

Стални известилац Европског парламента за Србијује оценио је да је добра вест за ЕУ, али и за Западни Балкан и Србију, то што је на самиту у Бриселу постугнут споразум о пакету за опоравак Еу.

"Треба нам снажна, отпорнија Европа, и Европа која ће моћи да се више ангажује у суседству, посебно онима који учествују у преговорима о европској перпективи, што укључује Србију", поручио је Билчик.

Подвукао је и да је придруживање ЕУ попут брака, који није лако напистити, што се видело и на примеру Брегзита.

"То је избор за цео живот, треба се тако и третирати", поручио је стални известилац Европског парламента за Србију.

Добросуседски односи предуслов за добру будућност

Оцењује да би Србија требало да има добросуседске односе са свима, што укључује Црну Гору, оценивши да је то предуслов за добру европску будућност.

"То није лако, али једини пут напред је дијалог, дијалог, дијалог", рекао је Билчик говорећи о питању спорног црногорског Закона о слободи вероисповести.

Истиче да то решење треба да буде постигнуто између представника власти и цркве и поручио да је неопходан компромис.

Како је навео, то не може бити игра у којој сви добијају, већ у којој сви нешто добију, али су испремни да се нечег одрекну.

Говорећи о медијима у Европи и на Балкану, он је истакао да је важно да извештавају на основу чињеница, у јавном интересу, као и да буду независни и слобони.