Захарова: Решење за КиМ уз сагласност УН и у интересу Србије

Москва подржава напоре председника Србије Александра Вучића у циљу проналажења решења за питање Косова, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Поновила да се Русија залаже за решење у складу са интересима Србије, Резолуцијом СБ УН 1244 и међународним правом.

"Ми подржавамо напоре председника Вучића који су усмерени на мирну нормализацију ситуације, у оквиру дијалога Београда и Приштине", рекла је Захарова.

Она је на редовном брифингу за новинаре, управо у дану када се у Бриселу после 20 месеци наставља дијалог Београда и Приштине, подсетила да ЕУ као посредник у дијалогу треба свој посао да обавља савесно и да обезбеди примену постојећих договора а у првом реду формирање Заједнице српских општина, преноси Спутњик.

"На жалост, констатујемо да приштинске власти већ седам година саботирају своје обавезе када је реч о формирању ЗСО. Управо из тог угла гледамо на обнављање дијалога између две стране, прво у формату видео-конференције 12. јула а потом и директан састанак у Бриселу који се одржава данас", рекла је Захарова.

Она је навела да је одржавање састанка постало могуће након што је Приштина укинула антисрпске дискриминационе царине које су на снази биле годину и по дана.

Захарова је нагласила да промене позиције Русије по питању Косова нема.

"Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну решење који ће бити одрживо и узајамно прихватљиво, а у складу са Резолуцијом 1244. То решење пре свега треба да буде у складу с међународним правом. Оно мора да добије сагласнот СБ Уједињених нација и да узме у обзир, пре свега, интересе народа Србије", закључила је Захарова.