Настављене консултације о формирању владе, Вучић са Зукорлићем и Пастором

Председник Србије Александар Вучић наставио је консултације за формирање Владе Србије разговором са представницима листа "Муамер Зукорлић - Само право - странка правде и помирења - Демократска партија Македонаца" и "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор".

Александар Вучић је прво разговарао са Муамером Зукорилићем који је нешто пре девет часова стигао у зграду Председништва.

Председник Странке правде и помирења је по завршетку састанка са председником Александром Вучићем, рекао новинарима да је Вучићу пренео став став да је земљи потребна нова влада и премијер са много више кредибилности, уз поновљен став да ће СПП бити или озбиљан чинилац власти или опозиција.

"Нисмо разговарали о функцијама", рекао је Зукорлић и додао да очекује да ће се поново састати наредних дана и о томе разговарати.

Он је навео да су разговарали и о здравственој ситуацији у Санџаку и додао да је у том делу Србије стање и даље тешко и да је и даље висок степен смртности.

Према његовој оцени, мере које су биле спроведене су значајне и зауставиле су тешко стање, додајући да је уверен да ће линија смтрности и оболелих у наредном периоду падати.

Наводећи да је ситуација била тешка, Зукорлић је најавио да ће "на кривнично-правну одговорност позвати све који су томе допринели, чињењем или нечињењем, или злоупотребом положаја".

Зукорлић је раније за Танјуг рекао да ће та странка бити или озбиљан чинилац власти или опозиција, наводећи да њихова политичка улога више неће бити сугерисање и саветовање као што је била у претходном мандату.

Пастор: СВМ ће бити део владајуће већине 

Након састанка са председником Странке правде и помирења Муамером Зукорлићем, Вучић је разговарао са представницима Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

Председник СВМ Иштван Пастор након консултација о новој влади је навео да СВМ жели да учествује у извршној власти на нивоу републике на нивоу државних секретара у неколико министарстава, која, каже, нису дефинисана, али је начелна спремност и могућност за тако нешто договорена и потврђена.

СВМ ће, каже Пастор, учествовати у извршној власти и на покрајниском нивоу, али о томе данас, како је навео, није било конкретнијег разговора.

Пастор, према садашњем стању ствари, очекује да буде председник Скупштине Војводине и у наредне четири године.

"Разговарали смо о будућој сарадњи, јер је потврђена обострана решеност да однос изграђен у протеклих шест година наставимо. Сарадња ће се односити на републички, покрајински и локални ниво", рекао је Пастор.

Он је додао да ће о облицима и начину заједничке сарадње бити потписан коалициони споразум, са опредељењима, циљевима и пројектима, као и у протеклом мандату, те да очекује да се све конкретизује у наредне две недеље.

Међу представницима СВМ-а су потпредседник странке Балинт Пастор и досадашња посланица Елвира Ковач.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво