Откочен дијалог Београда и Приштине, договорене теме за четвртак

После 20 месеци прекида, дијалог Београда и Приштине откочен је трилатералним видео-састанком представника Београда, Приштине и Европске уније. Договорене су теме о којима ће се разговарати на састанку у четвртак у Бриселу.

Председник Александар Вучић је саопштио на Инстаграму после видео-конференције са представницима Приштине и ЕУ да се дијалог под покровитељством ЕУ наставља после 20 месеци.

У изјави после састанка, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је данас обновљен дијалог на највишем политичком нивоу.

"Резултат састанка је договор о главним елементима процеса. Договорили смо и теме физичког састанка до којег ће доћи следећег четвртка у Бриселу", наводи Лајчак.

Учесници, међутим, нису прецизирали које теме су договорене за четвртак. Делегације Београда и Приштине разговарале су одвојено са званичницима ЕУ, а затим и на заједничком тројном састанку.

Уочи разговора, високи представник ЕУ Жозеп Борељ каже да је постизање правно-обавезујућег споразума о свим отвореним питањима кључно за безбедност и будућност региона, али и Европе.

"За разговоре ће бити потребна политичка храброст обе стране, посвећеност и ангажман у духу компромиса и прагматизма. Никад није било лако пронаћи решења за проблеме који трају тако дуго и који су тако болни, али зато смо данас ту да покушамо поново", поручио је Борељ.

Косовски премијер Авдулах Хоти потврдио је договор о састанку у четвртак и да ће, како је рекао, инсистирати "на нормализацији односа након међусобног признавања".

Хоти је навео да ће предводити приштинску делегацију и додао да ће међу темам разговора бити и питање несталих особа.

Последњи састанак две стране у Бриселу одржан је још 9. новембра 2018. године. Након такси које је увела Приштина, дошло је до паузе која је потрајала више од годину и по дана.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара