Ребић: Синоћ повређено 14 полицајаца, ухапшена 71 особа

На синоћњем протесту испред Дома Народне скупштине у Београду повређено је 14 полицајаца, а ухапшен је 71 демонстрант, који ће у наредним данима бити процесуиран пред надлежним правосудним органима, изјавио је директор полиције Владимир Ребић.

Директор полиције је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је од почетка протеста у Београду повређено више од 130 полицијских службеника.

Како је указао, повређено их је знатно више, али је ових 130 морало да затражи лекарску помоћ због повреда које су задобили.

Директор полиције је навео да је међу ухапшенима и један познати ултимат фајтер, али и значајан број страних држављана из, како је навео, Црне Горе, Велике Британије, Туниса и БиХ.

"Ушли су у Србију која им је пружила гостопримство, али они су дошли да руше и нападају полицију", рекао је Ребић.

Указао је да је на синоћњем протесту било сукоба и међу самим демонстрантима који су се међусобно обрачунавали, а последица тога је, каже, било једно убадање ножем.

Додао је да су на протесту повређени и новинари који су извештавали са тог догађаја.

Ребић је истакао да ће они који су вршили насиље ускоро добити заслужене казне јер, како је истакао, овакве сцене не смеју да се понове ни у Београду нити у неком другом граду наше земље.

"Радимо на томе да пронађемо нападаче на новинаре"

Директор полиције изјавио је да полиција ради на томе да идентификује нападаче на представнике медија који су нападнути док су извештавали са протеста испред Народне скупштине, међу којима је и репортер портала Нова С Војислав Милованчевић.

"Жао ми је због повреде вашег колеге, као што ми је жао и својих колега, више од 130 полицајаца који су повређени. Надам се да ћемо врло брзо успети да откријемо починиоце напада на вашег колегу и да ће врло брзо бити на месту које им и припада", рекао је Ребић на конференцији у Палати Србија, упитан да ли су идентификовани нападачи на репортера Милованчевића.

На питање како ће полиција пронаћи нападаче на представнике медија који су нападнути током извештавања са протеста у Београду, Ребић је рекао да ће се то вршити пре свега прегледањем видео-надзора, али и на основу оперативних података.

"Морате да имате веру у полицију да ће пронаћи све оне који су учинили та кривична дела на овим скуповима који, подсећам, нису били пријављени", додао је Ребић.

"Полиција није применила силу према мирним демонстрантима"

Директор полиције наводи да ће бити утврђено да ли је на протестима испред Народне скупштине било прекомерне употребе силе од стране полицајаца.

"Било је снимака где постоје индиције да су можда поједини полицијски службеници прекорачили силу. Надлежне службе у оквиру минисатарства ће то испитати, али управо ти људи, који су били предмет примене физичке снаге од стране полиције, су људи који су у претходном периоду примењивали силу, односно вршили насиље", рекао је Ребић одговарајући на питања новинара.

Истакао је да сила није примењена према мирним демонстранитима, већ искључиво према лицима која су у претходном периоду нападала полицајце и објекте које они штите.

"То је активност која је неминовна да би се спречило насиље. Не можете том човеку рећи: 'Склони се' и да се он склони јер је то очигледно немогуће, мада ми смо им и говорили у претходном периоду", рекао је Ребић.

Истакао је да ће, уколико се докаже да је било прекомерне употребе силе од стране полиције, бити предузете адекватне мере у смислу евентуалног санкционисања.

"Али, треба да схватите да полиција ради под изузетно великим притиском. Мислите да је лако стајати два, три сата под каменицама хулигана и онда у тренутку када пођете према њима да имате апсолутну контролу? То су ипак људи од крви и меса", рекао је Ребић.

Ребић о нападима на полицајце на друштвеним мрежама

Полиција ће увек и на сваком месту штитити и живот грађана и имовину Србије, изјавио је Ребић, наглашавајући да се грози коментара на друштвеним мрежама у којима појединци нападају полицијске службенике.

"То је својеврстан скандал. Не могу да схватим и грозим се када видим на друштвеним мрежама коментаре са којом мржњом се појединци опходе према полицијским службеницима", рекао је Ребић на конференцији у Палати Србија, упитан како коментарише претње на друштвеним мрежама упућене полицајцима и њиховим породицама.

Ребић је рекао да полиција, када су у питању протести испред Народне скупштине, штити државну имовину, те да додао да ће у неком другом случају штитити приватну имовину неког грађанина и то можда баш неког од хулигана који сада нападају полицајце.

"А ти хулигани, који сада нападају, сутра ће тражити од полиције да их заштити и ми ћемо увек и на сваком месту штитити и живот грађана и имовину Србије. Овима што се на тај начин опходе према полицијским службеницима поручујем да ћемо у складу са важећим овлашћенима из прописа који уређују ову област, са надлежним тужилаштвима, врло брзо такве људе привести правди и осудити их због тога што на тај начин етикетирају и угрожавју живот људи који на професионалан и поштен начин обављају свој посао", закључио је Ребић.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво