Вучић за Ројтерс: Надам се споразуму, тешко је рећи када

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Ројтерс да су се напори Немачке и Француске да поново покрену преговоре између Београда и Приштине већ исплатили и да се нада постизању споразума, мада није могао да каже када.

Говорећи о наставку разговора о разбијању застоја око једног од најтежих спорова у Европи председник Србије је рекао да "нико не може гарантовати шта ће се десити на крају процеса, али ово је прва релативно оптимистична вест".

Вучић је, говорећи у интервјуу за Ројтерс, после видео-конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и косовским премијером Авдулахом Хотијем, рекао да жели да нађе начин да помири Србе и Албанце који су још увек престрашени ратовима из 1990-их.

"Није ме брига хоће ли се то догодити за месец или две године", рекао је Вучић у вези са могућим споразумом.

Разговори Вучића и Хотија о нормализацији односа наставиће се у недељу путем видео конференције, наводи се у саопшењу немачке владе.

Тешко обуздати епидемију ако се протести наставе

Председник Србије Александар Вучић оптужио је, у интевјуу за Ројтерс, политичке противнике да организују насилне протесте и рекао је да ће, уколико се они наставе, тешко обуздати епидемију коронавируса у земљи.

Србија је у четвртак одбацила планове за затварање главног града за викенд, како би сузбила раст заразе, након три дана узастопних протеста против поновног постављања ограничења. 

"Они (политички противници) користе коронавирус за своје политичке аспирације", рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс.

"Немам проблема са протестима. Проблем је у томе што су протести постали насилни, јер они (противници) немају решења, немају шта да понуде људима", рекао је председник Србије.

Демонстрације су у почетку биле подстакнуте љутњом и фрустрацијом због мера за обуздавање пандемије, али су брзо еволуирале у антивладине скупове, наводи Ројтерс.

Премијерка Ана Брнабић саопштила је у петак да је у последња 24 сата од вируса умрло 18 људи, што је највећа једнодневна смртност од средине априла. Она је рекла да је такође регистровано 386 новоинфицираних.

"Наше болнице су препуне људи, лекари то не могу да издрже и неодговорно је да се организују протести", рекао је Вучић.

Критичари кажу да су за нови пораст инфекција криве одлуке владе да дозволи наставак фудбалских утакмица, верских и приватних окупљања у мају, као и парламентарних избора21. јуна.

Вучић је одбацио те тврдње и одбацио протесте као "бесмислене".

"Не можете одузети власт употребом силе", нагласио је председник Србије у унтервјуу за Ројтерс.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво