Фабрици: Са пажњом пратимо дешавања, забринути због насиља

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да Брисел с великом пажњом прати оно што се последња два дана дешава у Београду, да су забринути због насиља виђеног на протестима и да га осуђују.

"То што се десило протеклих неколико дана је нешто што пратимо из Брисела са великом пажњом, али и бригом, видели смо људе коју су се најпре спонтано окупљали, али након мирног скупа догађај је постао насилан и забринути смо због оног што се десило", рекао је Фабрици у емисији Прави угао на РТВ Војводине.

Право људи на мирне демонстрације би требало поштовати и гарантовати, али истовремено свако насиље треба осудити, додао је шеф делегације ЕУ у Србији.

Фабрици је рекао да се нада да се насиље виђено претходна два дана неће поновити више.

Потребно је, каже да се смање набоји и проблем покуша решити кроз дијалог.

Упитан шта очекује од разговора Београда и Приштине овог викенда он је казао да је важно да постоји жеља и потреба свих учесника да се поново успостави дијалог.

"Мислим да су сви посвећени томе да састанак прође успешно а знамо ша су циљеви", рекао је он.

Упитан да ли има разлике, односно да ли је реч о новом или старом дијалогу, указао је да нема разлика и да су циљеви остали исти.

"Неке ствари се јесу промениле, нови људи су у Приштини, ново вођство у Бриселу, али важно је да пружимо подршку дијалогу, како би Београд и Приштина нормализовали односе", рекао је Фабрици.

Упитан о томе што протеклих шест месеци није отворено ниједно поглавље са Србијом, он је казао да је за то потребна сагласност, односно једногласна одлука свих чланица ЕУ и да је констатовано да у последње време није било довољно напретка у неким областима.

"То није први пут, али то не значи да преговори не треба да се наставе, институције ЕУ дале су подршку властима у томе да наставе са реформама", рекао је Фабрици.

Говорећи о помоћи ЕУ Србији у борби са ковидом-19, Фабрици је рекао да је циљ био да се искаже солидарност и помогне грађанима и здравственом систему.

Фабрици је додао да се са Владом Србије ради на дефинисању пакета помоћи за сектор малих и средњих предузећа јер су она кичма економије, како би се опоравила и задржала раднике.

Подсетио је да је ЕУ финансира и пројекте у области туризма и додао да Србија има великог потенцијала у тој области.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво