Заштитник грађана био синоћ на терену, каже да није било системске репресије

Заштитник грађана утврдио је директним увидом на терену током јавног окупљања грађана у центру Београда 8. јула да полиција није користила прекомерну силу. Било је, међутим, појединачних случајева због којих ће Заштитник грађана покренути поступке контроле законитости и правилности рада МУП-а.

Због утврђивања потпуне истине и обавештавања јавности о чињеницама, Заштитник грађана истиче да је за појединачне случајеве употребе прекомерне силе покренут поступак контроле и да није било системске репресије полицијских службеника.

Према информацијама које су сакупила три тима Заштитника грађана приликом надзора на више локација у центру Београда, полицијски службеници нису прекорачили овлашћења и реаговали су тек након што су их одређене групе грађана засуле каменим коцкама, стакленим флашама и сузавцем.

Представници тих тимова били су очевици прекорачења овлашћења полицијских службеника у неколико случајева које ће Заштитник грађана испитати, али и сведоци да су припадници полиције били тучени и нападани и да су реаговали уздржано на нападе до крајњих граница.

У једном од напада каменицама и стакленим флашама на полицијске службенике лакше је повређена и чланица тима Заштитника грађана.

Такође, један од тимова Заштитника грађана сведочио је ситуацији да је код неколицине приведених учесника приликом контроле у џеповима пронађен сузавац.

"Заштитник грађана није добио притужбе грађана на неадекватно поступање полиције током синоћњег јавног окупљања у Београду, а присуство наших тимова је у неким ситуацијама превентивно утицало на поступање полиције приликом интервенције па су тако полицајци приликом увођења у марицу сваком од осам приведених особа објаснили процедуру и за које кривично дело се терете", саопштио је омудсман.

Заштитник грађана позива надлежне органе на суздржаност и поштовање права на психички и физички интегритет свих учесника јавних окупљања али посебно апелује на грађане да се суздрже од напада на службена лица и од уништавања државне имовине. Тимови Заштитника грађана наставиће да прате дешавања током сличних догађаја.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво