Ребић за РТС: Полиција крајње уздржано поступала током нереда, ухапшене 23 особе

Директор полиције Владимир Ребић каже за РТС да је полиција током синоћњих нереда "крајње уздржано реаговала", те да је око 23.00 употребила хемијска средства. Повређена су најмање 43 полицајца. Ухапшене 23 особе због нереда, каже Ребић. Запаљено пет полицијских возила, а повређена су и три коња.

Владимир Ребић каже да је биланс синоћњих протеста и нереда у Београду "изузетно озбиљан" што се тиче полиције.

"Имали смо 43 повређена полицијска службеника, вероватно је број значајно већи јер се они са лакшим повредама нису јављали. Имамо податак о повређених 17 демонстраната", рекао је Ребић гостујући у Дневнику РТС-а.

Приведена су 23 хулигана, каже Ребић наводећи да је међу њима и Дамњан Кнежевић, који се може означити као организатор упада у Скупштину. Додаје да је и бивши члан Двери Срђан Ного такође означен као организатор упада.

Дамњан Кнежевић у јавности је познат као организатор народних патрола против миграната.

Полиција ће, каже, извршити анализу и утврдити ко је одговоран за организацију протеста, док одговорност за напад на полицију и упад у Скупштину јесте на Кнежевићу и Ногу.   

Према његовим речима, запаљено је пет полицијских возила, а повређена су и три коња. Такође, уништена су и двоја ка-де врата на улазу у Скупштину.  

Једна особа је ухапшена због паљења полицијског возила.

"Не можемо да дозволимо да само 23 особе буду одговорне, морају и други", рекао је Ребић.

"Полиција уздржано реаговала" 

Директор полиције каже да је изузетно изненађен синоћњим догађајима. "Нисмо очекивали да у једном демократском друштву неко каменицама угрожава живот полицајаца, који су до сада, током короне, помагали грађанима", наводи Ребић.

Према његовим речима, окупљање је кренуло спонтано, а како се повећавала агресија окупљених, повећавао се и број полицајаца.

У једном тренутку на терену је, каже, било око 200 полицијских службеника.

"Мислим да се полиција дуго уздржавала до крајњих мера, употребили сми физичку снагу тек кад је она била употребљена према нама, крајње уздржано смо поступали, хемијска средства смо употребили тек око 11 сати, на крају је и коњица морала да интервенише. Ипак смо успели да их све растерамо, видећемо на основу видео-записа са камера да идентификујемо све који су чинили насиље на београдским улицама", напомиње Ребић.

Полиција је, истиче, ипак успела да успостави јавни ред и мир за неколико сати.

"Полиција је ту да заштити државну имовину, али и живот и здравље људи. Поносан сам на људе који су радили синоћ", рекао је директор полиције.

Нереда је било и испред Радио-телевизије Србије. Ребић поручује да су запослени у РТС-у били безбедни, а биће и убудуће.

"Сви људи у Републици Србији биће безбедни", рекао је директор полиције поручујући да "шачици хулигана неће поћи за руком оно што су наумили".