Вучић о дијалогу са Приштином: Нико ништа не нуди, притискају нас да изгубимо

Чека нас тешко лето и јесен и по питању Косова и Метохије, јер нико неће да нас мази, нико ништа неће да нуди или поклања, већ да нас притискају да изгубимо, изјавио је председник Александар Вучић.

Александар Вучић истиче да нам је потребно јединство и уједињеност.

"Потребно нам је да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету, али и да будемо довољно чврсти и да не тражимо како нешто да кажемо против људи који се боре и раде", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Додао је да га током неколико наредних дана очекују важни састанци у Паризу и Бриселу. Први, како је рекао имаће у четвртак у Паризу са председником Француске Емануелом Макроном.

Наводи да ће од председника Француске тражити много тога, а пре свега искреност и отвореност.

"Можда ћу први пут много тога да тражим, понајвише искреност и отвореност. Рећи ћу вам шта сам од тога добио", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву Србије. 

Како каже, од Макрона ће затражити да ЕУ заузме значајнију политичку улогу, као и да ће разговарати о билатералним односима.

Упитан за шта ће тражити подршку председника Маркона у границама реалног, Вучић је рекао да са председником Француске има одличан однос, наводећи да Макрон фантастично познаје светску политичку сцену, да је пасионирани и изузетан познавалац ситуације у свету.

Најавио је да ће потом у петак, учествовати на виртуелном самиту у Паризу, на којем ће учешће узети и немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Неће бити лако", оценио је Вучић.

Додао је да да потом иде у Брисел, где ће са председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, шефом европске дипломатије Жозепом Борелом и изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, као и косовским премијером Авдулахом Хотијем имати припремну вечеру, а у недељу наставак дијалога.

Консултације од 15. јула, влада најкасније до 25. августа

Говорећи о формирању нове Владе, најавио је да ће 15. или 16. јула почети консултације о формирању нове владе, као и да очекује да ће тај посао бити завршен до најкасније 25. августа.

Председник је, у обраћању грађанима, навео да ће кренути са пријемом прво мањинских странака, а затим и других по питању формирања нове владе.

"Очекујем да се тај посао заврши до 20. или 25. августа, најкасније. Не бих искључио да то буде и раније", нагласио је Вучић.

Пензије ће стизати на време

Истиче да је једнако важно питање - и привреда, будући да цео свет очекује рецесију и раст незапослености, а уверен је да ће Србија ипак бити боља од других.

"Наш финансијски систем је стабилан, пензионери не треба да брину", рекао је председник Србије и додао да ће пензије стизати на време.

Он је навео да је цео свет забринут због последица пандемије на економију, и да западне земље очекују велики раст незапослености. Према његовим речима, у Америци очекују чак 40 милиона незапослених, а у Србији је чак 6.000 незапослених мање него што је било пре почетка пандемије.

"Постигли смо изузетне резултате у економији током короне, данас смо исплатили трећи минималац. Чак 288,643 милијарде динара или 2,35 милијарди евра је Србија убризгала привреди у протекла три месеца. Тиме не могу да се похвале ни много веће државе. Из гарантне шеме смо дали 1,128 милијарде динара, око 105 милијарди на име одложених пореза и доприноса смо се одрекли", рекао је Вучић.

Истиче да ћемо на јесен морати да радимо много више, јер "нас ужасне ствари чекају", али ћемо зато "у свим резултатима бити бољи од других".

Најавио је да ће Србија уложити додатних 100 милиона евра у Путеве Србије.

"Наставићемо са свим великим инвестицијама, да подстакнемо раст привреде. Позивам људе да што више купују домаће производе и молим људе да троше новац у својој Србији".

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво