Вучић: Ту смо за дијалог, али ми нико неће наређивати решење

Председник Србије Александар Вучић рекао је да очекује ускоро важне посете Београду, за који дан, да се све оне тичу Косова и Метохије, те нагласио да смо ту за дијалог, али да му нико неће наређивати какво треба да буде решење.

Александар Вучић, за Пинк, није желео да открива о којим страним званичницима који долазе у Београд је реч, али је истакао да се свака посета тиче Косова и Метохије.

Упитан за однос са Немачком, рекао је да је он рационалан, да се ради о најмоћнијој сили Европе, и једној од две најмоћније силе света, која је изашла као победница корона кризе.

Указао је да нисмо сагласни у свему, али да много зависи од Немачке.

Рекао је да није срећан односом Немачке према Косову, као ни они нашим, јер нећемо да признамо Косово, додајући да ће се то неслагање наставити.

Што се даљих корака у дијалогу Београда и Приштине тиче каже да морају да се договоре Немци и Французи шта да раде са нама, јер смо ми проблем, пошто немамо исти став са њима о Косову.

"То је њихов проблем са нама, а наш проблем је што нико неће да има другу позицију сем независног Косова", рекао је Вучић.

Додаје да је Србија спремна за дијалог. 

"Ми смо спремни за наставак дијалога. Када год хоће. То да ми неко наређује каква ће решења бити, не може", поручио је председник.

Рекао је да је до сада чуо 500 различитих предлога, а никада није добио ниједан конкретан на папиру.

Изразио је наду да ће бити самита у Паризу који се најављује, али додао да није он тај који заказује.

Што се тиче иницијатива ЕУ И САД рекао је да очигледно не могу да се договоре ко ће да контролише Балкан, али да су то њихови међусобни проблеми.

Упитан шаховским речником који је следећи потез, Вучић је рекао „увек у изнудици, али морамо да водимо рачуна".

"Остало је мало времена, притиснути смо на табли, али морамо да будемо стрпљвији и увек посвећени партији", објаснио је Вучић.

Додао је да није Приштина та са којом преговарамо, већ западне земље.

"Све време док смо водили дијалог ми смо га водили не са Приштином, већ са Западом. Није нама Тачи био гаранција за ЗСО већ ЕУ", подвукао је председник.

Упитан за став Флоријана Бибера Вучић је упитао ко је он.

"Нико и ништа. То је човек који се по цео дан труди да ме увреди. Он живи у Аустрији. Писао је слогане на нивоу наших опозиционих лидера као што је 'Ацо вирусе'", додао је Вучић.

Влада значајно пре законског рока

Председник Србије и СНС-а изјавио је да ће влада бити формирана значајно пре законског и уставног рока.

"Влада ће бити у уставном и законском року, уверен сам и значајно пре тога. Размишљам о томе сваки дан", рекао је Вучић за Пинк.

Законски рок за формирање владе је 90 дана од конституисања парламента.

Он је рекао да, наравно, размишља и о мандатару за састав нове владе, чије име није открио.

"Видим да сви други више брину о томе него ја", рекао је Вучић и додао да новине лицитирају и "измишљају шта стигну".

Коментаришући то што је излазност на данашњим поновљеним изборима за Народну скупштину до 9 сати била 4,3 одсто, Вучић је рекао да се чуди да је толико људи изашло.

Упитан да ли је могуће да још неке странке уђу у парламент после поновљених избора, Вучић каже да је све могуће, али у случају да неко добије скоро све гласове.

Објаснио је да је СНС на изборима 21. јуна добила 61 одсто гласова од укупних изашлих, у које спада и око 3,7 одсто неважећих листића, а да би, уколико се невазећи гласови не би рачунали, добили 63,5 одсто.

"Кад гледате тако, онда би ПОКС, Суверенисти, Метла, били близу, али пошто се код нас рачуна заједно са неважећим листићима, онда су те шансе мање", рекао је Вучић.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара