ЕУ: Приштина да одреди преговарача за дијалог

У Бриселу кажу да су "примили к знању" најаву председника Косова Хашима Тачија да ће остати на дужности до потврђивања оптужнице и понављају да је на Приштини да одлучи ко ће је представљати у наставку дијалога са Београдом.

Портпаролка ЕУ Виржини Бату је, поводом европских планова за наставак дијалога Београда и Приштине, нагласила да је Брисел упознат са намером косовског председника и досадашњег главног преговарача Приштине Хашима Тачија да, упркос подигнутој отужници за ратне злочине и злочине против човечности, остане на дужности.

"Позивамо на пуну сарадњу са Специјалним судом. То је важан показатељ опредељености Косова за владавину права, што је кључни елемент за напредак на путу европских интеграција", каже Бату.

Упитана да ли ће Тачи бити прихватљив саговорник за ЕУ за наставак дијалога заказаног за јул, Бату понавља да ЕУ "не коментарише" судске процесе, нити прејудицира одлуке косовских власти.

"Није на ЕУ да бира са ким ће разговарати у оквиру дијалога Београда и Приштине. На косовским властима је да одлуче ко ће најбоље представљати њихове интересе", поручила је Бату.

Председник Косова Хашим Тачи је због подизања оптужнице пред Специјалним тужилаштвом за Косово одустао од састанка са председником Србије који је био планиран за 27. јун у Вашингтону.

Током јула очекује се да се одржи самит у Паризу посвећен дијалогу Београда и Приштине, као и једна рунда разговора у Бриселу.

За сада није познато ко ће представљати Приштину на тим састанцима.