Састанак Путина и Вучића у Москви: Србија и Русија искрени пријатељи

Председник Србије Александар Вучић и председник Руске Федерације Владимир Путин састали су се у Москви.

Председник је на почетку састанка захвалио и изразио велико признање председнику Путину за, како је рекао, недвосмислену подршку када је реч о животно важним националним и државним интересима Србије, посебно када је о територијалној целовитости и суверенитету.

"Србија и Русија су искрени пријатељи и хтео бих, пре свега, да Вам се захвалим за то што увек имате времена за Србију. То је за наш веома важно и ми то веома ценимо", рекао је Вучић Путину обраћајући се Путину на руском језику, уз оцену да су политички односи две земље на највишем нивоу.

Вучић је уз подсећање да је на Западном Балкану политичка ситуација веома сложена, најавио председнику Путину да ће и о томе разговарати са њим, али додао и да се нада се да ће моћи да ураде много тога заједно на повећању трговинске размене, две земље.

Вучић је Путину рекао да жели још једном да нагласи да Србија као слободна и независна земља чува војну неутралност и да је Србија једина земља у региону која има такво опредељење.

Захвалио се и председнику Путину и руском народу за помоћ помоћ у време епидемије корона вируса, а посебно на позиву да сутра учествуј у Паради победе.

"За мене лично и за моју земљу Србију велика је част" рекао је Вучић и додао: "Ми се поносимо нашом заједничком победом".

Он је одао признање Русији која је, како је рекао, урадила све када је реч о очувању историјског сећања из Другог светског рата, али додао да ће и Србија помагати по том питању.

"Очекујемо Вас до краја године у Београду, Србији и надам се да ћемо моћи да Вам укажемо топао пријем и гостопримство које Ви нама стално указујете", закључио је Вучић на почетку састанка са председником Путином који је одржан у четири ока.

Председник Србије борави у дводневној посети Москви, где ће бити гост на одложеној Паради победе поводом 75 година од краја Другог светског рата.

Александра Вучића су на аеродрому у Москви сачекали заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко и амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

Важаност сусрета "један на један" српског и руског лидера јасно је најављена током прошлонедељне посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Вучић је након тог састанка, који је, како је Лавров рекао, уприличен због предстојећег састанка представника Београда и Приштине у Белој кући, изјавио да је од руског шефа дипломатије "добио одређене оцене које су га као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво