Хоти: Добио сам уверавања да не постоји спреман споразум са Београдом

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је од међународних представника добио уверавања да не постоји готов споразум са Београдом, већ да дијалог треба наставити, јер је у фази застоја и без напретка.

На панел дискусији у Приштини о платформи за наставак дијалога, Авдулах Хоти је испричао да је од преузимања дужности био заинтересован и питао међународне партнере у којој је фази дијалог, у смислу постизања коначног споразума са Београдом.

"То је моја брига у комуникацији са међународном заједницом од када сам преузео функцију. Заинтересовао сам се и питао их у којој је фази тај процес у вези са коначним договором. Њихов одлучан одговор био је да дијалог није успео. Они су рекли да би требало да започнете процес постизања коначног споразума", рекао је косовски премијер.

Каже да таква ситуација Приштини олакшава уоквирење и успостављање принципа на којима  може да се постигне споразум.

"Као премијер, не знам да постоји било какав нацрт споразума. То нам је олакшало посао, уоквирило наш приступ. Идемо у Вашингтон и предлажемо наша начела на којима се може постићи коначан договор", рекао је Хоти.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је главни циљ у дијалогу је да се призна Косово, а након тога интеграција у евроатланске структуре, преноси Кљан Косова.

"Наши су циљеви: узајамно признање, признавање од стране пет земаља које су чланице ЕУ, чланство у УН и укидање Резолуције 1244. То се мора постићи чим се потпише споразум. Споразум мора отворити пут Косову да иде ка процесу евроатлантске интеграције", рекао је Хоти.

Према његовим речима, споразум би требало да се формулише сва отворена питања, као што су нестала лица, пензије, катастарске зоне, артефакти и много других питања.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије