Гренел: Састанак представника Београда и Приштине 27. јуна у Белој кући

Специјални изасланик председника САД Ричард Гренел објавио је на Твитеру да је добио уверења од влада у Београду и Приштини да ће привремено зауставити кампању повлачења признања, односно захтева за чланство у међународним организацијама, како би се 27. јуна састали у Белој кући.

"Сјајне вести! Добио сам уверавања од влада Косова и Србије да ће привремено зауставити кампање повлачења признања и захтеве за чланство у међународним организацијама како би се сусрели у Вашингтону, у Белој кући 27. јуна и расправљали о дијалогу", навео је Ричард Гренел.

Истакао је да ће се, ако нека од страна не буде задовољна разговорима 27. јуна, вратити на статус кво.

"Као што смо упорно говорили, морамо најпре да обезбедимо економски раст. То је фокус. Радујем се овим разговорима", навео је Гренел.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је у изјави тим поводом рекао да Србија може привремено да заустави кампању за повлачење признања само ако Приштина заустави кампању за признавање и учлањење у међународне организације. Међутим, каже да у томе постоји један проблем.

"Проблем је, међутим, што ми Албанцима у Приштини ништа не верујемо, јер су увек до сада лагали и вукли једностране потезе", навео је Дачић.

Косовски премијер Авдулах Хоти рекао је да су "координисане активности са међународним партнерима", нарочито са америчком владом и Ричардом Гренелом, дале прве резултате, подстакавши Србију да обустави кампању повлачења признања.

Неколико минута касније, на Твитеру се огласио и косовски председник Хашим Тачи.

"Вођство и подршка САД су овек били одлучујући за просперитет Косова. Стога, поздрављам позив да се настави дијалог о нормализацији односа под вођством специјалног изасланика председника Трампа", објавио је Тачи.